Spil van omkoopschandaal EU-parlement wordt kroongetuige

Nieuws
De Italiaanse oud-Europarlementariër die geldt als de spil van omkoopschandaal Qatargate wordt kroongetuige. Pier Antonio Panzeri heeft met het Belgische Openbaar Ministerie afgesproken dat hij gaat opbiechten wat zijn eigen aandeel is en dat van andere betrokkenen. In ruil krijgt hij een lagere straf.
anp
dinsdag 17 januari 2023 om 17:54
Afbeelding
beeld anp
anp

Panzeri werd op 9 december vorig jaar opgepakt en zit sindsdien vast. Justitie verdenkt hem van het leiden van een criminele organisatie, het witwassen van geld en actieve en passieve corruptie. Behalve Panzeri zitten ook de afgezette ondervoorzitter Eva Kaili, haar partner en een lobbyist in de cel. Het OM wil twee andere Europarlementariërs ondervragen zodra het Europees Parlement hun onschendbaarheid heeft opgeheven.

De 67-jarige Panzeri heeft dinsdag een akkoord gesloten met justitie, meldt het federaal parket. In ruil voor "volledige" verklaringen over de strafbare feiten krijgt hij maximaal vijf jaar gevangenisstraf, waarvan vier jaar voorwaardelijk, aldus persbureau Belga op gezag van bronnen bij justitie. Verder krijgt hij volgens het parket een boete en moet hij het ontvangen smeergeld terugbetalen. Het parket schat dat op een miljoen euro.

Qatar en Marokko

Het OM noemt de afspraak met de spijtoptant "een belangrijke ontwikkeling". Panzeri is "een van de belangrijke protagonisten in deze zaak". Die draait om het aannemen van geld en geschenken in ruil voor het behartigen van de belangen van vermoedelijk Qatar en Marokko in het Europees Parlement. De verdachten lijken bijvoorbeeld kritiek op Qatar te hebben tegengesproken en te hebben geprobeerd om het gemakkelijker te maken van de Golfstaat naar de EU te reizen.

Panzeri heeft beloofd om justitie te vertellen wie hij precies heeft omgekocht en wie er precies betrokken waren. Ook wie het OM misschien nog niet in het vizier heeft. Verder moet hij openheid van zaken geven over hun werkwijze en over "financiële regelingen met andere betrokken landen, de opgezette financiële constructies en de belanghebbenden van de opgezette structuren en de aangeboden voordelen".

Het Belgische OM werkte pas één keer eerder met een kroongetuige.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.