Onderzoek: grote drukte in winkelstraten na loslaten 1,5 meter

Nieuws
De Nederlandse winkelstraten werden op de eerste zaterdag na het loslaten van de coronamaatregelen massaal bezocht. De dag komt zelfs op de tweede plaats van drukste dagen in stads- en dorpscentra het afgelopen jaar, na Koningsdag en voor dagen in aanloop naar de feestdagen. Dat meldt marktonderzoeker Bureau RMC, dat de zaterdag als winkeldag sowieso in populariteit zag stijgen.
anp
maandag 16 januari 2023 om 15:23
Afbeelding
beeld anp
anp

De verplichte afstand van 1,5 meter werd op 25 februari 2022 losgelaten. Ook hoefden vanaf die datum mensen niet langer hun coronatoegangsbewijzen te laten zien bij bijvoorbeeld de bioscoop of in musea. Mogelijk dat veel mensen op zaterdag 26 februari daarom als vanouds wilden winkelen, denkt Bureau RMC. ‘En met een mooie zonnige middag en 9 graden was het perfect winkelweer’, aldus het marktonderzoeksbureau.

Alleen op Koningsdag was het drukker in de winkelstraten van Nederlandse dorpen en steden. De vrijdag na Hemelvaart staat op de derde plaats. Volgens Bureau RMC is dat ‘traditioneel een drukke winkeldag’. Opvallend volgens de marktonderzoeker is dat Black Friday en de zaterdagen voor Kerstmis buiten de top 5 vallen.

Verder meldt Bureau RMC dat meer mensen op zaterdag gaan winkelen. De afgelopen jaren zou de drukte op die dag zijn verschoven naar zondag en ‘opvallend genoeg’ de maandag en dinsdag, aldus Bureau RMC. Aan die ontwikkeling kwam in 2022 een einde. De piekdrukte lag daarbij tussen 14.30 uur en 15.00 uur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid.

Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.