Oekraïne is al ‘de facto’ NAVO-lid volgens defensieminister

Nieuws
Oekraïne is in de ogen van de minister van Defensie van dat land ‘de facto’ al lid van de NAVO. In een interview met de BBC zegt Oleksi Reznikov dat zijn land bij de alliantie hoort, ‘omdat we de wapens hebben en weten hoe we die moeten gebruiken’.
anp
vrijdag 13 januari 2023 om 09:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Hij spreekt over een de facto-lidmaatschap, ‘niet de jure’ (bij wet). Als Oekraïne daadwerkelijk lid zou zijn van de NAVO, zouden de andere lidstaten moeten ingrijpen in de oorlog vanwege artikel 5 van het verdrag. Dat stelt dat een gewapende aanval op een wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten. Dat zou betekenen dat alle dertig aangesloten landen in oorlog zijn met Rusland.

In Rusland wordt de oorlog in Oekraïne vaak afgeschilderd als een strijd tegen de NAVO, vanwege de vele wapenleveringen aan Kiev vanuit het Westen. Maar omdat regeringen bang zijn voor verdere escalatie en dat de hele alliantie de oorlog in getrokken wordt, zijn ze periodiek terughoudend over het sturen van nog zwaardere wapens. Zo wordt momenteel bijvoorbeeld gediscussieerd over het leveren van tanks, maar moet Duitsland nog overtuigd worden. Reznikov ziet dat proces inmiddels bijna als een standaardprocedure. ‘Deze zorg over verdere escalatie is in mijn ogen een soort protocol.’

In 2008 heeft Oekraïne de belofte gekregen van de NAVO dat het op enig moment in de toekomst zou mogen toetreden, zonder concrete datum. Dat vooruitzicht was een van de redenen dat de Russische president Vladimir Poetin in februari besloot om Oekraïne binnen te vallen. Hij eiste een ‘neutrale’ status voor zijn buurland. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft eind september nog gevraagd om versnelde toetreding. Reznikov is er in elk geval van overtuigd dat zijn land ‘in de nabije toekomst’ ook in wettelijk opzicht lid wordt van de NAVO.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Afbeelding

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de groot..

Afbeelding

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster.

Afbeelding

Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.