Nieuws
Het verhaal van De ontwortelden begint in 1931, in Wenen. De Joodse journalist bij de Neue Freie Presse Wilhelm Rosenheck ontmoet de liefde van zijn leven, de beeldschone tandarts Almah Kahn. De toekomst lacht hun toe in het bruisende intellectuele milieu van de Oostenrijkse hoofdstad. Helaas worden ook daar de anti-Joodse tentakels van buurman Hitler steeds meer voelbaar, antisemitisme dat wordt omarmd door een groot deel van de Weners. Steeds meer Joden zoeken hun heil in het buitenland, maar niet het pasgetrouwde echtpaar Rosenheck: zij voelen zich niet Joods, maar Oostenrijks. Tot het bijna te laat is. Eind 1938, na de beruchte Kristallnacht, krijgen ze de kans te emigreren naar de Dominicaanse Republiek. Er is wel een voorwaarde aan verbonden. Op het verre, onbekende eiland in de Cariben moeten ze – met hulp van Joodse geldschieters uit Amerika – vanuit het niets een kibboets-achtige kolonie opzetten. De filosofisch ingestelde journalist en de muzikale tandarts zijn niet geschikt voor zulk pionierswerk, maar ze gaan wel. Het is hun enige kans.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 7 januari 2023 om 03:22
Afbeelding
beeld

De ontwortelden is geen oppervlakkig, flitsend verhaal over een spectaculaire ontsnapping aan de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat veel dieper. Het gaat over intens verdriet, vreselijke keuzes, teleurstellingen en de emotionele achtbaan die het leven van Wilhelm en Almah tekent. Toch is het niet alleen somberheid wat de klok slaat. De veerkracht van het stel wekt bewondering. En het verhaal van de Rosenhecks gaat verder, want er komt een vervolg. 

De hoofdpersonen in de roman zijn verzonnen, maar het verhaal stoelt op feiten, ware gebeurtenissen en mensen die de tocht naar de Cariben aan den lijve hebben ondervonden. Daarnaast geeft de auteur veel goed gedocumenteerde informatie over historische gebeurtenissen en hulporganis..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.