Rechter: Facebook niet verantwoordelijk voor nepnieuws corona

Nieuws
Facebook-moederbedrijf Meta en Twitter gaan waarschijnlijk vrijuit in een rechtszaak die draait om desinformatie over het coronavirus. Een groep consumenten klaagde de socialemediabedrijven in de Verenigde Staten aan omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor onjuiste berichten over het longvirus die op hun platforms verschenen. Maar in een voorlopige uitspraak spreekt een rechter in de Californische stad San José dat tegen.
anp
donderdag 8 december 2022 om 08:16
Afbeelding
beeld anp
anp

De Amerikaanse wet voor massamedia geeft interactieve sites zoals Twitter en Facebook veel ruimte om berichten die worden geplaatst door hun gebruikers toe te laten. Maar de klagers probeerden de techbedrijven aan te pakken op basis van hun eigen, interne beleid voor toegestane en verboden boodschappen. Die zouden ze niet hebben nageleefd.

De rechter is het niet eens met die redenering. Ongeacht de formulering van de aanklacht houden de aanklagers internetplatforms nog altijd verantwoordelijk voor berichten of video’s die derden plaatsten, en dat komt niet overeen met de wet, aldus de rechter.

Onlangs liet Twitter weten zijn beleid tegen desinformatie rond het coronavirus overboord te gooien. Toen de pandemie in 2020 begon, begon de berichtendienst met het plaatsten van waarschuwingen bij tweets die twijfelachtige informatie over het longvirus verspreidden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.