Rechter: Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

Nieuws
Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars, waarschuwt een rechter van het hooggerechtshof woensdag. Om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen heeft Brazilië internationale hulp nodig, aldus de rechter.
anp
donderdag 8 december 2022 om 01:32
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Er is een reëel risico om de soevereiniteit van de Amazone niet aan een ander land te verliezen, maar aan de georganiseerde misdaad’, zei opperrechter Luis Roberto Barroso in een interview met persbureau Reuters. De Amazone absorbeert enorme hoeveelheden broeikasgas dat de aarde opwarmt. Het behoud ervan wordt gezien als essentieel voor de strijd tegen klimaatverandering.

Barroso maant de internationale gemeenschap om geld en ideeën bij te dragen voor duurzame ontwikkeling in de Amazone. Volgens hem doet internationale financiële steun geen afbreuk aan de Braziliaanse soevereiniteit over het Amazonegebied, zoals de uiterst-rechtse oud-president van Brazilië, Jair Bolsonaro, stelde.

Integendeel, buitenlandse steun is nodig, aldus Barroso, die recent de COP27-klimaattop in Egypte bijwoonde. ‘De Braziliaanse autoriteiten zullen zich sterk moeten maken om milieumisdaden zoals illegale houtkap en mijnbouw, ontbossing, landroof en de moord op milieuverdedigers aan te pakken’, voegde hij eraan toe.

De pas verkozen progressieve president Luiz Inácio Lula da Silva, die in januari Bolsonaro opvolgt, heeft beloofd een einde te maken aan de criminele straffeloosheid in het Amazonegebied.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

André van Duin doet aangifte van afdreiging

André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens afdreiging, een juridische term voor chantage. Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".