President Peru aangehouden vanwege ‘rebellie’

Nieuws
De president van Peru, Pedro Castillo, is aangehouden en door justitie beschuldigd van ‘rebellie.’ Castillo’s plaatsvervangster Dina Boluarte is inmiddels beëdigd als opvolger. De kersverse interim-president riep op tot eenheid en een politiek bestand in het al decennia onrustige Zuid-Amerikaanse land.
anp
donderdag 8 december 2022 om 01:29
Afbeelding
beeld anp
anp

Voorafgaand aan zijn arrestatie werd de controversiële Castillo afgezet door het parlement. Castillo had tevergeefs geprobeerd de stemming over zijn afzetting te voorkomen door het parlement tijdelijk te ontbinden. In een televisietoespraak kondigde hij ook de instelling van een buitengewone regering aan.

Maar dat alles stuitte meteen op forse en breedgedragen kritiek. Boluarte sprak over een staatsgreep. En de Verenigde Staten maanden Castillo het werk van het parlement niet te dwarsbomen.

In hoofdstad Lima zijn aanhangers van Castillo de straat op getrokken uit protest. Buiten het gebouw waar de oud-president wordt vastgehouden heeft de politie traangas ingezet. Ook hebben betogers meerdere wegen afgezet in de stad.

Het parlement, dat wordt gedomineerd door de oppositie, beschuldigde de afgeserveerde president van ‘moreel onvermogen’ te regeren, een bepaling in de grondwet waarvoor sinds 2018 twee presidenten zijn ontslagen. Castillo, een voormalige leraar, nam onverwachts de macht over van de traditionele politieke elite van het Zuid-Amerikaanse land. Hij had sinds zijn aantreden in juli vorig jaar te maken met permanente crises zoals kabinetswijzigingen, corruptieonderzoeken en protesten tegen zijn leiderschap.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

Afbeelding

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet.