Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Nieuws
Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek. Opmerkelijk genoeg wordt het materiaal van plastic verpakkingen in de praktijk vaker hergebruikt dan papieren verpakkingen. Van de plastic verpakkingen gaat driekwart de verbrandingsoven in en wordt ongeveer een kwart gerecycled. Bij papieren verpakkingen staan vocht en voedselresten recycling steevast in de weg, concludeert de organisatie.
anp
donderdag 8 december 2022 om 00:20
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Recycling staat al jarenlang op de agenda en toch staan we nu op het punt dat met miljoenen wegwerpverpakkingen per dag helemaal niets te beginnen valt’, stelt Natuur & Milieu beteuterd vast. ‘Dit pleit voor een heel snelle overstap naar herbruikbare verpakkingen.’

De organisatie analyseerde onder meer de samenstelling van de verpakkingen van 124 producten van ketens als Burger King, AH to go, Kiosk, McDonald’s, Starbucks, Julia’s, KFC en HEMA. Ook keken de onderzoekers naar de manier waarop de bedrijven met afval omgaan. De uitkomsten laten zien dat het ‘bijzonder slecht gesteld is met de duurzaamheid van deze afvalstroom’, vat directeur Rob van Tilburg samen.

Er zijn wel wat lichtpuntjes. Zo worden recyclingtechnieken steeds beter, waardoor potentieel meer plastic opnieuw kan worden gebruikt, en biedt inmiddels de helft van de onderzochte ketens klanten de mogelijkheid om een eigen beker mee te nemen voor koffie en thee. Dat kan beter, vindt Natuur & Milieu. De organisatie wijst bijvoorbeeld op La Place, dat een wisselsysteem heeft opgezet: klanten kunnen hun vorige herbruikbare beker inleveren en krijgen dan een nieuwe mee.

Zulke systemen zouden er volgens Natuur & Milieu meer moeten komen. En snel ook, want vanaf 1 juli volgend jaar moeten bedrijven aan strengere wettelijke eisen voldoen op het vlak van hergebruik. Nu voldoet nog maar 17 procent van de onderzochte verpakkingen die onder deze wetgeving vallen aan de regels die vanaf volgende zomer gelden. ‘Voor 83 procent is dus nog geen hergebruikmogelijkheid aanwezig.’

Voor papieren verpakkingen is beter scheiden van afval een van de verbeteropties. Dat is wel ingewikkeld, want in de publieke ruimte raken afvalstromen snel vervuild. Dat op veel papieren verpakkingen een plasticlaagje zit, is niet altijd een probleem voor hergebruik, zolang het maar een enkele plasticlaag is. In het ontwerp van verpakkingen valt ook veel winst te behalen. Zo zitten papieren etiketten het hergebruik van plastic verpakkingen nu nog regelmatig in de weg. Ook de informatievoorziening voor consumenten kan beter: op 88 procent van de onderzochte verpakkingen staat geen enkele aanwijzing over wat te doen met het afval.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

Afbeelding

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet.