Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

Nieuws
De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times. Ook het feit dat de app, die eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, informatie deelde met de Chinese regering is onderdeel van de zaak. Dat is een overtreding van de consumentenbeschermingswetten in Indiana.
anp
woensdag 7 december 2022 om 22:58
Afbeelding
beeld anp
anp

Ondanks speciale opties die het gebruik voor kinderen veilig moet maken, kunnen zij vrij makkelijk met zaken in aanraking komen die niet voor kinderen geschikt zijn. Ook meent Indiana dat TikTok duidelijkheid moet verschaffen over de mogelijkheid van de Chinese overheid om alle gebruikersdata in te zien. De app zelf ontkent dat het ooit data over Amerikanen aan China heeft gegeven, maar moest onlangs in Europa wel erkennen dat het mogelijk is dat data van gebruikers in andere landen, waaronder China, terechtkomt. Indiana noemt in de aanklacht de app ‘een wolf in schaapskleren’.

De rechtszaak is de eerste van een Amerikaanse staat tegen TikTok, maar de app kan al langer op weerstand rekenen in de Verenigde Staten. Al meer dan twee jaar probeert de Amerikaanse overheid TikTok te verbieden of de app te laten overgaan naar een niet-Chinees bedrijf om de nationale veiligheid te kunnen beschermen. De populariteit van de app, waar gebruikers korte filmpjes kunnen delen, onder met name jonge gebruikers, zorgt voor onrust bij de autoriteiten.

De Britse en Europese autoriteiten hebben TikTok ook in het vizier. Niet alleen vanwege de banden met China, maar ook omdat adverteerders zich op de app op kinderen kunnen richten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.

Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.

Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.