Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Nieuws
Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China. Beleggers lijken zo hun twijfels te hebben, aangezien Tesla daar kan rekenen op stevige concurrentie van lokale automerken.
anp
woensdag 7 december 2022 om 22:36
Afbeelding
beeld anp
anp

Tesla eindigde de handelsdag 3,2 procent lager. De autofabrikant probeert Chinese klanten aan zich te binden door kortingen te geven aan klanten die nog deze maand een auto aanschaffen. Naast de concurrentie waar Tesla rekening mee moet houden, zou er ook sprake zijn van overcapaciteit in de Tesla-fabriek in Shanghai. Persbureau Bloomberg meldde maandag nog dat Tesla de productie in die fabriek met 20 procent wilde verlagen vanwege een zwakkere vraag vanuit de Chinese markt.

De indexen op Wall Street gingen gedurende de dag alle kanten op. De angst dat de Amerikaanse centrale bank langer zal moeten doorgaan met het verhogen van de rente om de inflatie onder controle te krijgen, leidde tot twijfel bij beleggers. Hogere rentetarieven zijn over het algemeen ongunstig voor aandelenbeleggingen. Daar bovenop komt nog de dreiging van een recessie waar beleggers voor vrezen.

Beurzen dalend

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag vrijwel vlak op 33.597,92 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent tot 3933,92 punten. De Nasdaq stond 0,5 procent lager op 10.958,55 punten.

Brown-Forman leverde ruim 7 procent in, nadat de winst van het moederbedrijf van whiskeymerk Jack Daniels het afgelopen kwartaal was tegengevallen. Gedurende de dag daalden de aandelen in waarde tot 8,3 procent, de grootste daling sinds maart 2020.

Prometheus Biosciences

Prometheus Biosciences eindigde zo’n 166 procent hoger, nadat aandelen gedurende de dag meer dan drie keer zoveel waard waren geworden. Het biotechnologiebedrijf heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van darmaandoeningen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, waarvan het woensdag de resultaten publiceerde. Daaruit kwam naar voren dat de behandelingen beter bleken aan te slaan dan van tevoren werd verwacht, aldus topman Mark McKenna. Zo zou een geneesmiddel voor de ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van de darm, volgens de studie in bijna 50 procent van de gevallen aanslaan.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0511 dollar waard, tegen 1,0499 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent minder op 72,45 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper, op 77,50 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.

Afbeelding

Arcadis helpt mee met ontmanteling van Duitse kolencentrale

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat helpen bij de ontmanteling van een Duitse kolencentrale zodat een chipfabriek kan worden gebouwd. Het betreft een terrein van ongeveer 53 hectare waar nu nog meerdere bouwwerken op staan.

Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.