Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Nieuws
Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC. Volgens die krant is de commissie opgestapt omdat de bewindsman negatieve adviezen over de benoeming van nieuwe notarissen naast zich heeft neergelegd.
anp
woensdag 7 december 2022 om 22:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Dat is enkele keren voorgekomen, zegt het ministerie. Het advies van de Commissie toegang notariaat (ctn) wordt "zwaar gewogen", maar de minister zelf neemt een besluit, aldus de woordvoerder.

De minister moet notarissen benoemen nadat zij hun opleiding hebben doorlopen en een toets hebben ondergaan. De bewindsman is hierbij verplicht om advies te vragen aan de ctn, die zich buigt over de "persoonlijke geschiktheid" van kandidaten.

Integriteit

Zo is onder meer de integriteit van notarissen belangrijk, omdat zij bevoegd zijn om wettelijke akten op te stellen en betrokken kunnen zijn bij grote transacties. De afgelopen periode zijn meerdere notarissen tegen de lamp gelopen vanwege dubieuze activiteiten.

Er is voor een jaar een tijdelijke commissie in het leven geroepen. In die tijd wordt ook gekeken naar de manier waarop de advisering over kandidaat-notarissen is georganiseerd. Mede op basis daarvan zal er weer een structurele commissie komen voor de benoeming van nieuwe notarissen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.

Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.

Afbeelding

Voormalig Nuon-baas Tobias Swelheim overleden

Voormalig topman van energiebedrijf Nuon Tobias Swelheim is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vitesse bekendgemaakt, de voetbalclub die hij met Nuon heeft gesponsord en waar hij een prominente rol had.

Afbeelding

Twitter weer online in Turkije na blokkade van twaalf uur

De berichtendienst Twitter doet het weer in Turkije, nadat die in de nasleep van de verwoestende aardbeving twaalf uur uit de lucht was. Alles wijst erop dat de Turkse overheid de site blokkeerde om vermeende misinformatie over de ramp tegen te gaan.