Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

Nieuws
De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie. Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Bernt Schneiders heeft twintig "concrete aanbevelingen" gedaan, die volgens de volledige Kamer allemaal uitgevoerd moeten en kunnen worden. Maar nu blijkt dat al in het begin gedoe is ontstaan over het plan. "De start is echt vals", verwoordde VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen het algehele ongenoegen en vrees dat het niet verbetert.
anp
woensdag 7 december 2022 om 22:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Een ingreep is noodzakelijk, omdat het al jaren rommelt binnen de diensten die zich bezighouden met zware misdaad en speciale operaties. Medewerkers spreken van een verziekte sfeer en een onveilige werkcultuur, waarbij vaak is verwezen naar leidinggevenden die tekortschieten, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Die werden ingesteld toen drie medewerkers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren, zelfmoord pleegden na conflicten.

Bij de eenheid werken ongeveer zesduizend mensen, die zich onder meer bezighouden met zware misdaad, geheime operaties, beveiliging, recherche en speciale interventies. Het plan is om de Landelijke Eenheid op te splitsen in twee nieuwe eenheden met elk een aantal diensten. Van de ongeveer 500 politiechefs wordt gekeken of ze de juiste capaciteiten hebben en de gewenste cultuuromslag kunnen vormgeven. Ook de hoge rangen binnen de korpsleiding krijgen zo'n schouw. Maar hoe het plan moet worden uitgevoerd is de Kamer nog volstrekt onduidelijk.

Kerstboom van onderwerpen

Volgens de VVD is de afgelopen tijd "een kerstboom" opgetuigd van onderwerpen die er nu niet toe doen maar waarover binnen de politie veel wordt gepraat. Dat gaat onder meer over geld. Ook blijkt dat de werkvloer en de vakbonden niet goed bij de komende wijzigingen worden betrokken. Fracties van links tot rechts hekelen deze ontwikkeling en vinden dat het beter moet, waarbij de minister er actiever bovenop moet zitten.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt eveneens dat een grote omslag in de werkcultuur niet van bovenaf kan worden opgelegd maar moet worden gedragen door de medewerkers. Ze zei er goed op toe te zien dat de aanbevelingen worden opgevolgd. Ook Schneiders zelf is nog betrokken bij het vervolg en de uitvoering, benadrukte ze. In januari wil ze van de politie een aangepast transitieplan zien, waarbij ze de kritiekpunten van de Kamer zal meegeven. In maart verwacht ze het plan naar de Kamer te sturen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.