Kamer wil zwaardere straf voor gooien vuurwerk naar hulpverlener

Nieuws
Het gebruik van vuurwerk als wapen tegen hulpverleners bij demonstraties of rellen, moet een hogere straf opleveren voor de daders, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nu kan het Openbaar Ministerie bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging een zwaardere straf eisen als daarbij vuurwapens, steekwapens en slag- of stootwapens worden gebruikt. Vuurwerk staat daar niet expliciet bij.
anp
woensdag 7 december 2022 om 15:43
Afbeelding
beeld anp
anp

VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen vindt een aanscherping van de aanwijzing voor het OM nodig, omdat relschoppers steeds vaker zwaar, illegaal vuurwerk gooien naar bijvoorbeeld politiemensen, brandweerlieden of andere hulpverleners. Het bezit van illegaal vuurwerk tijdens een demonstratie of voetbalwedstrijd zou al als strafverzwarend kunnen gelden, aldus de VVD'er. In een motie vraagt ze het kabinet om samen met het OM te kijken hoe dit kan worden geregeld. Ze wil daar voor maart volgend jaar uitsluitsel over.

De VVD-motie is al ondertekend door CDA, PVV, SP, JA21 en BBB, die een meerderheid vormen. Dinsdag wordt erover gestemd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz kan zich vinden in de oproep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

Afbeelding

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet.