Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Nieuws
Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.
anp
woensdag 7 december 2022 om 15:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Rond de 3000 medewerkers van politie en justitie hebben in heel Duitsland circa 150 huiszoekingen gedaan en tal van arrestaties verricht in een actie tegen wat ze noemen een plan om een staatsgreep te plegen. Een aantal van de 25 arrestanten is buiten Duitsland opgepakt, met name in Italië en Oostenrijk. Het gaat om 24 Duitsers en één Rus. Tegen nog 27 mensen loopt in deze zaak een onderzoek.

Volgens Frank worden de 25 arrestanten ervan beschuldigd lid te zijn of steun te hebben gegeven aan ‘een binnenlandse terroristische beweging’. Het plan zou zijn geweest een gewapende overval op de Bondsdag te doen. Die zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De spil van de groep zou een adellijke vastgoedhandelaar zijn, de in Frankfurt gearresteerde prins Heinrich XIII Reuss. In het gedroomde nieuwe Duitsland van na de staatsgreep zou hij voorlopig regent van de Duitse natie kunnen worden.

Gedachtegoed beweging

Het extreemrechtse gedachtegoed dat de Bondsrepubliek volstrekt niet deugt en niet erkend mag worden, leeft vooral onder ‘Reichsbürger’. Deze naar schatting meer dan 20.000 mensen menen dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog niet meer is herrezen, maar door de winnaars van de oorlog administratief en bestuurlijk is verdeeld en daarmee nog steeds door die winnaars wordt gedomineerd. Velen weigeren belasting te betalen, maken hun eigen paspoorten en zijn er trots op zich teweer te stellen tegen de Bondsrepubliek. Duitsland is volgens Reichsbürger groter en zou de grenzen van 1937 terug moeten krijgen.

Onder de arrestanten zijn ook een Duitse militair en meerdere reservisten. Duitse media schrijven dat een van de meest prominente verdachten Birgit Malsack-Winkemann is, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Zij zat namens die partij van 2017 tot en met 2021 in de Bondsdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.