Extreemrechtse groep wilde onder meer nieuw Duits leger opzetten

Nieuws
Een extreemrechtse splintergroepering die over het algemeen de Duitse regering niet als wettig erkent, wilde de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Dit zei hoofdaanklager Peter Frank. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.
anp
woensdag 7 december 2022 om 15:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Rond de 3000 medewerkers van politie en justitie hebben in heel Duitsland circa 150 huiszoekingen gedaan en tal van arrestaties verricht in een actie tegen wat ze noemen een plan om een staatsgreep te plegen. Een aantal van de 25 arrestanten is buiten Duitsland opgepakt, met name in Italië en Oostenrijk. Het gaat om 24 Duitsers en één Rus. Tegen nog 27 mensen loopt in deze zaak een onderzoek.

Volgens Frank worden de 25 arrestanten ervan beschuldigd lid te zijn of steun te hebben gegeven aan ‘een binnenlandse terroristische beweging’. Het plan zou zijn geweest een gewapende overval op de Bondsdag te doen. Die zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De spil van de groep zou een adellijke vastgoedhandelaar zijn, de in Frankfurt gearresteerde prins Heinrich XIII Reuss. In het gedroomde nieuwe Duitsland van na de staatsgreep zou hij voorlopig regent van de Duitse natie kunnen worden.

Gedachtegoed beweging

Het extreemrechtse gedachtegoed dat de Bondsrepubliek volstrekt niet deugt en niet erkend mag worden, leeft vooral onder ‘Reichsbürger’. Deze naar schatting meer dan 20.000 mensen menen dat Duitsland na de Tweede Wereldoorlog niet meer is herrezen, maar door de winnaars van de oorlog administratief en bestuurlijk is verdeeld en daarmee nog steeds door die winnaars wordt gedomineerd. Velen weigeren belasting te betalen, maken hun eigen paspoorten en zijn er trots op zich teweer te stellen tegen de Bondsrepubliek. Duitsland is volgens Reichsbürger groter en zou de grenzen van 1937 terug moeten krijgen.

Onder de arrestanten zijn ook een Duitse militair en meerdere reservisten. Duitse media schrijven dat een van de meest prominente verdachten Birgit Malsack-Winkemann is, lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD). Zij zat namens die partij van 2017 tot en met 2021 in de Bondsdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.

Afbeelding

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij.

Afbeelding

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

Afbeelding

Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.