Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

Nieuws
De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het complex, dat onder meer een extra beveiligde inrichting en een extra beveiligde rechtbank zal omvatten, is volgens de minister naar verwachting pas halverwege 2030 klaar.
anp
woensdag 7 december 2022 om 15:01 aangepast 18:05
Afbeelding
beeld anp
anp

Weerwind noemt in zijn brief allerlei oorzaken, inclusief de oorlog in Oekraïne en de stikstofproblematiek. Hij wijst erop dat het een ingewikkeld bouwproject is en dat onzekerheden op de markt, onder meer veroorzaakt door de oorlog, dat erger gemaakt hebben. Ook moest de aanbesteding anders georganiseerd worden. Die twee elementen samen zorgen voor de grootste vertraging, zegt de minister: anderhalf jaar.

De rest van de vertraging wijt de minister aan de stikstofproblematiek. Een jaar geleden werd nog gedacht dat de stikstofuitstoot geen probleem zou zijn, maar sindsdien zijn de regels aangescherpt. Bovendien is landbouwgrond opgekocht en een varkensboer gedeeltelijk uitgekocht, maar is nog de vraag of dat voldoende zal zijn. Al met al levert de onduidelijkheid rond stikstof zeker een half jaar vertraging op, aldus de minister.

Twee kritieke mijlpalen

Volgens Weerwind zijn er voor de komende periode "twee kritieke mijlpalen" voor de bouw van het complex. Halverwege komend jaar moet het bestemmingsplan in werking treden. Of dat lukt hangt vooral af van de stikstofproblematiek. Daarnaast moet iemand gevonden worden die het complex kan ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Het kabinet besloot in 2020 om het Justitieel Complex Vlissingen (JCV) te bouwen nadat plannen om het Korps Mariniers in die stad te vestigen geschrapt werden. Het plan bleek vorig jaar tijdens de voorbereidingsfase ook al negen maanden vertraging opgelopen te hebben.

Reactie wethouder Sips

Weerwind spreekt in zijn brief van woensdag van "een forse tegenvaller" en zegt het te begrijpen als dit tot zorgen leidt bij de Zeeuwen. "De komst van het JCV staat voor mij echter niet ter discussie." De hoogste ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen Wim Saris zegt in een schriftelijke verklaring hetzelfde. "We hebben het JCV hard nodig in onze strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in ons land."

De verantwoordelijke wethouder van Vlissingen, Geoffrey Sips, noemt de vertraging "een flinke tegenvaller voor Zeeland en Vlissingen". In een verklaring zegt de wethouder verder: "De minister voor Rechtsbescherming en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben ons laten weten dat zij het JCV hard nodig hebben in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit in ons land. De komst van het JCV staat dan ook niet ter discussie. Ik twijfel dan ook niet aan de woorden van de ministers."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.

Afbeelding

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd.

Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.