Rusland bezorgd over opstopping olietankers bij Turkse vaarroutes

Nieuws
Rusland maakt zich zorgen over de opstopping van olietankers bij de belangrijke Turkse vaarroutes door de Bosporus en Dardanellen vanwege strengere Turkse regels rond verzekeringen van die schepen. Dat zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko tegen persbureau RIA. Hij zei dat wordt gepraat met verzekeringsmaatschappijen en transportbedrijven over de zaak.
anp
woensdag 7 december 2022 om 14:46
Afbeelding
beeld anp
anp

Zeker twintig tankers zijn momenteel geblokkeerd bij Turkije door een nieuwe regel waarbij de Turkse autoriteiten extra bewijs van olietankers vragen dat ze verzekerd zijn voordat ze door die zeestraten mogen varen. Die regel ging vrijdag in. Tankers moeten daardoor meer garanties aantonen over hun verzekeringen tegen bijvoorbeeld botsingen of olielekkages.

De regel geldt ook voor tankers die olie uit Rusland en Kazachstan vanuit de Zwarte Zee vervoeren via de Turkse wateren. Moskou zegt de situatie dan ook te volgen en zich zorgen te maken over de opstoppingen. Als het probleem niet wordt opgelost zal dit op politiek niveau besproken gaan worden, aldus Groesjko.

Sinds maandag heeft het Westen een prijsplafond opgelegd op het transport van Russische olie over zee. Die olie mag niet voor meer dan 60 dollar per vat worden verkocht. Verzekeraars mogen geen verzekeringen bieden aan tankers waarvan Russische olie voor een hogere prijs wordt verkocht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.