Europese Commissie wil dat ouderschap in hele EU erkend wordt

Nieuws
EU-landen moeten ook een ongetrouwd of homostel uit andere lidstaten als ouders van hun kinderen erkennen, vindt de Europese Commissie. Ook lidstaten als Hongarije en Polen, die dat nu vaak nog weigeren. Kinderen moeten een Europees ouderschapscertificaat kunnen aanvragen dat in de hele Europese Unie wordt geaccepteerd, stelt de commissie voor.
anp
woensdag 7 december 2022 om 14:38
Afbeelding
beeld anp
anp

De voorstellen moeten ervoor zorgen dat alle kinderen en ouders in de hele EU dezelfde rechten krijgen, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders. Dat de voogdij volgens dezelfde regels verloopt, dat ouders hun kinderen kunnen vertegenwoordigen en dat ze kunnen nalaten en erven bijvoorbeeld. Nu lopen nog twee miljoen kinderen en hun ouders het risico dat deze of gene lidstaat hun tekort doet, aldus Reynders. ‘Die toestand is onacceptabel voor de commissie.’

Het is onwaarschijnlijk dat ook EU-landen als Hongarije met de voorstellen instemmen, en dat is wel vereist om ze aan te nemen. Maar Reynders geeft het niet bij voorbaat op en wil ‘proberen alle lidstaten te overtuigen’. Lukt dat niet, dan ‘zijn er natuurlijk mogelijkheden om verder te gaan’ met alleen de landen die de plannen wel steunen, zegt hij.

EU-landen blijven zelf bepalen wie ze als ouders willen beschouwen, onderstreept Reynders. De commissie wil alleen dat ze elkaars ouderschapserkenningen overnemen. De afgelopen jaren stuitten heel wat stellen op weigeringen van een andere lidstaat om hen als ouders aan te merken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd.

Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.

Afbeelding

Schrappen reclame met 'woke' chocolaatjes M&M's blijkt mediastunt

Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M's zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame.

Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.