VN-chef in Oekraïne: sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden

Nieuws
VN-mensenrechtencommissaris Volker Türk heeft na een vierdaags bezoek aan Oekraïne ‘sterke aanwijzingen’ dat sinds de Russische invasie oorlogsmisdaden zijn gepleegd in het land. In ieder geval heeft de oorlog verwoestende gevolgen gehad voor de mensenrechten van Oekraïners, zei hij tijdens een persconferentie in Kiev. ‘En de prognose is zeer zorgwekkend.’
anp
woensdag 7 december 2022 om 14:30
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Dagelijks krijgen we informatie over oorlogsmisdaden’, aldus de de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. ‘Er blijft informatie opduiken over standrechtelijke executies, marteling, willekeurige detentie, gedwongen verdwijningen en seksueel geweld tegen vrouwen, meisjes en mannen.’

In een rapport worden details opgesomd over moorden op burgers die brandhout kappen of boodschappen doen in gebieden die onder Russische controle stonden. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze standrechtelijke executies als oorlogsmisdaad kunnen worden bestempeld, aldus Türk. Hij benadrukt dat alle schendingen onmiddellijk moeten worden onderzocht en de daders voor de rechter gebracht.

Gevolgen voor miljoenen Oekraïners

Türk noemt het aantal burgerslachtoffers en de schade aan civiele gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen schokkend. Ongeveer 17,7 miljoen mensen in Oekraïne hebben humanitaire hulp nodig, een derde van de bevolking is gedwongen huis en haard te verlaten en bijna 7,9 miljoen mensen zijn het land ontvlucht, aldus de mensenrechtenchef.

Tijdens zijn bezoek zag Türk in het puin ‘tekenen van levens die werden afgebroken door willekeurige beschietingen’. Hij moest maandag tijd doorbrengen in een schuilkelder toen Rusland minstens zeventig raketten op Oekraïne afschoot. De Oostenrijker prijst de openheid van de Oekraïense autoriteiten en hun betrokkenheid bij zijn waarnemingsmissie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.

Afbeelding

Arcadis helpt mee met ontmanteling van Duitse kolencentrale

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat helpen bij de ontmanteling van een Duitse kolencentrale zodat een chipfabriek kan worden gebouwd. Het betreft een terrein van ongeveer 53 hectare waar nu nog meerdere bouwwerken op staan.

Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.

Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.