VVD en SP: verplichte les sociale advocatuur voor advocaat in spe

Nieuws
VVD en SP willen dat in de opleiding voor advocaten nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de sociale advocatuur. In de beroepsopleiding moet dit een verplicht vak worden en voor dat vak moeten advocaat-stagiairs verplicht twee weken meelopen met een sociaal advocaat, stellen de partijen.
anp
woensdag 7 december 2022 om 12:57
Afbeelding
beeld anp
anp

Het voorstel komt van VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. ‘Die motie vloeit voort uit een rotsvaste overtuiging dat zolang een groot deel, een aanzienlijk deel van de advocatuur, eigenlijk geen enkel idee heeft wat werken op basis van de gefinancierde rechtsbijstand is, we altijd met een uitdaging geconfronteerd zullen worden’, zei hij in het parlement. Hij vond steun bij SP’er Michiel van Nispen, die hoopt dat er meer advocaten in de sociale advocatuur willen werken aangezien volgens hem ‘de nood in die sector’ hoog is.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is het ‘in de geest’ met de motie van Ellian en Van Nispen eens, maar heeft ook wat bezwaren. Hij wees erop dat hij al langer bezig is met een plan voor de sociale advocatuur en dat op 1 april zal presenteren.

Volgens Weerwind maakt de sector zich zorgen over wat dit voorstel ‘voor hen zou betekenen in de praktijk’. Bovendien is het aan de advocatuur zelf om de inhoud van de opleiding te bepalen. ‘Dat is de reden dat ik de geest helemaal wil omarmen, maar formeel heb ik hier geen positie in.’ Hij vroeg Ellian de motie aan te houden in afwachting van het plan dat dit voorjaar volgt, maar het Kamerlid is dat niet van plan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.

Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.

Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.