NVWA doet onderzoek naar mishandelde varkens na beelden

Nieuws
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar mishandeling van varkens tijdens transport naar aanleiding van undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood. Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA na een bericht van RTL Nieuws. Op de beelden is te zien dat varkens worden geschopt, geslagen en worden mishandeld met een stroomstootwapen als ze worden vervoerd. "Dierenmishandeling", aldus de NVWA.
anp
woensdag 7 december 2022 om 12:52 aangepast 15:10
Afbeelding
beeld anp
anp

De NVWA laat weten dat het gaat "om stuitende beelden" en dat "deze wijze van omgaan met varkens volstrekt onacceptabel" is. De autoriteit gaat de beelden bekijken. "Als we bedrijven of personen kunnen identificeren dan gaan we waar we kunnen ook handhaven, want het getoonde gedrag is niet acceptabel en laat zien dat het in de sector nog zeker niet overal goed gaat", zegt de woordvoerder.

De NVWA stelt dat een stroomstootwapen bij vervoer van varkens "bij hoge uitzondering en onder strikte voorwaarden gebruikt mag worden". Op de beelden is te zien dat zogeheten elektrische prikkers "structureel en op onjuiste wijze worden gebruikt. Bijvoorbeeld op de gevoelige delen van het varken en ook in situaties waarin het varken geen ruimte heeft om zich voort te bewegen." Ook is te zien dat gewonde dieren op transport worden gezet die niet vervoerd mogen worden.

Belangenorganisatie Vee&Logistiek

Belangenorganisatie van de veehandel Vee&Logistiek Nederland laat weten "onaangenaam verrast" te zijn door de beelden. "De undercoverbeelden stroken in geen enkel opzicht met de dagelijkse praktijk en de wijze waarop met dieren moet worden omgegaan", aldus de de organisatie. De belangenorganisatie laat weten het onderzoek van de NVWA "van harte" te ondersteunen.

Varkens in Nood is een petitie gestart voor een volledig verbod op het gebruik van stroomstootwapens op dieren. "De veesector overtreedt op schandalige wijze de wet en veroorzaakt daarmee ernstig leed. De minister moet veel strenger handhaven en zich inzetten voor volledig Europees verbod op tasers", meldt directeur Frederieke Schouten.

Bedwelmen en doden varkens

De dierenrechtenorganisatie concludeerde in februari dat het nog altijd slecht gesteld is met het dierenwelzijn in sommige slachthuizen. Vooral bij het bedwelmen en doden van varkens gaat het vaak mis en er is te weinig toezicht op de slachthuizen, aldus de organisatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.

Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.

Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.

Afbeelding

Voormalig Nuon-baas Tobias Swelheim overleden

Voormalig topman van energiebedrijf Nuon Tobias Swelheim is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vitesse bekendgemaakt, de voetbalclub die hij met Nuon heeft gesponsord en waar hij een prominente rol had.