Centraal Beheer: meer energiebesparingen door hoge kosten

Nieuws
Nederlanders zijn meer energie aan het besparen door de hoge prijzen voor gas en stroom. Volgens onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer maakt momenteel 79 procent van de Nederlanders zich serieuze zorgen over de hoge energiekosten. Daarom wordt bewuster omgegaan met het verbruik van gas en stroom en worden woningen verduurzaamd om energieverbruik te verminderen.
anp
dinsdag 6 december 2022 om 14:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Centraal Beheer, onderdeel van Achmea, stelt dat op basis van onderzoek onder 1500 volwassen Nederlanders dat inmiddels meer dan de helft van de huishoudens actief bezig is met bewust om te gaan met energie om zo kosten te besparen. Zo wordt de verwarming lager gezet. Dat was nog vrij makkelijk vanwege de recente milde temperaturen. Ook douchen veel mensen korter om zo het gebruik van warm water te besparen.

Maar naast directe stappen om te besparen op de energierekening zijn veel woningeigenaren gemotiveerd om duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Dat gaat volgens Centraal Beheer samen met tijdig onderhoud om later achterstallige kosten te voorkomen. Verder leidt een verbetering van het energielabel, dat is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering, in sommige gevallen tot lagere hypotheeklasten en maakt het een woning over het algemeen beter verkoopbaar, aldus de verzekeraar.

De onderzoekers stellen wel dat onvoldoende geld nog steeds het grootste struikelblok is om de woning te verduurzamen. Dat speelt volgens Centraal Beheer bij een derde van de ondervraagden. Ook is een flink deel afhankelijk van de verhuurder of huiseigenaar om tot actie te komen. De verzekeraar geeft aan dat de roep om subsidies groot blijft maar dat het regelen daarvan volgens veel mensen ‘een gedoe’ is. Daarom zou twee derde eigen geld gebruiken om verduurzaming van de woning te bekostigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.

Afbeelding

Arcadis helpt mee met ontmanteling van Duitse kolencentrale

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat helpen bij de ontmanteling van een Duitse kolencentrale zodat een chipfabriek kan worden gebouwd. Het betreft een terrein van ongeveer 53 hectare waar nu nog meerdere bouwwerken op staan.

Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.

Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.

Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.