Hof: huwelijk tussen zelfde sekse Aruba en Curaçao toegestaan

Nieuws
Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen. Dat heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.
anp
dinsdag 6 december 2022 om 14:18 aangepast 16:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Het hof vindt dat partners van gelijk geslacht nu het recht wordt ontzegd om deel te nemen aan het huwelijk en alle waarden die daaraan verbonden zijn. "Het hof komt tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen."

Daarnaast merkte het hof ook op dat het ontbreken van geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht op Curaçao een schending is van mensenrechtenverdragen en staatsregelingen.

Curaçaose grondwet

De beslissing van het hof volgt op twee zaken die waren aangespannen op Aruba en Curaçao, onder meer door mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die in het huwelijk willen treden.

De rechter oordeelde eerder al in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren en droeg de wetgever op om maatregelen te treffen om de ongeoorloofde discriminatie op te heffen.

Geregistreerd partnerschap

In het Burgerlijk Wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat in de Curaçaose grondwet staat.

Op Aruba is het sinds september vorig jaar wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van dezelfde sekse. Afgelopen juni diende de Arubaanse politieke partij Accion21 een wetsvoorstel in om het homohuwelijk op het eiland in te voeren.

Deze uitspraak betekent niet dat stellen van hetzelfde geslacht gelijk kunnen trouwen. Eerst moet een beroep en een eventuele uitspraak in cassatie worden afgewacht. Ook betekent het niet dat adoptie wordt opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Daarover moet eerst een debat gevoerd worden. "Bij voorkeur in de Staten", aldus het hof.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.