Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

Nieuws
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.
anp
dinsdag 6 december 2022 om 14:10 aangepast 17:20
Afbeelding
beeld anp
anp

Wie zonder menstruatieartikelen zit, kan "soms niet naar school, werk of andere activiteiten", zo staat in de motie. Het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden als naar ongeschikte alternatieven gegrepen wordt, zoals wc-papier of kranten. "Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals", zegt D66-Kamerlid Hülya Kat. Het voorstel werd breed gesteund, al stemden onder meer VVD, PVV en FVD tegen.

De Kamer vindt dat "in ieder geval voor de minima" geregeld moet worden dat de menstruatieartikelen "gratis en laagdrempelig" beschikbaar komen. Als het aan Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek ligt, is dit "een begin". "We willen naar een structurele oplossing voor het probleem; dat menstruatieproducten gratis worden voor ieder persoon."

Via de Voedselbank

Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) is ook voorstander van het voorstel uit de Kamer, bleek eerder al. Menstruatiearmoede kan "heel belemmerend werken, met name voor jonge vrouwen", zei de minister. "Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen en of ze nog echt de mogelijkheden hebben om gewoon ergens naartoe te gaan, et cetera."

Schouten zei tijdens het debat dat de verdeling van de menstruatieproducten geregeld kan worden via de Voedselbank. Het plan kost 2 miljoen euro per jaar en zou komend jaar al uitgevoerd worden.

Het kabinet gaat kijken of de rekening betaald kan worden uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar daarvoor moet eerst een aantal stappen doorlopen worden. Er komt voor komend jaar sowieso 5 miljoen euro extra beschikbaar voor voedselhulp en spullen voor persoonlijke verzorging en hygiëne. Organisaties die menstruatieproducten verstrekken, krijgen nu extra budget.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.