Ook België beducht voor nieuwe rellen rond WK-wedstrijd Marokko

Nieuws
Verscheidene Belgische steden vrezen voor nieuwe rellen rond de komende wedstrijd van Marokko op het WK voetbal. Net als in Nederland heeft de politie in onder andere Antwerpen voorzorgsmaatregelen getroffen.
anp
dinsdag 6 december 2022 om 13:50
Afbeelding
beeld anp
anp

Marokko en Spanje strijden dinsdagmiddag om 16.00 uur om een plek in de kwartfinale op het WK in Qatar. De viering van eerdere overwinningen van Marokko op het voetbaltoernooi mondden in de Belgische en Nederlandse grote steden uit in ongeregeldheden. Vooral in Brussel was de schade groot.

Op sociale media doen oproepen de ronde om rond de achtstefinalewedstrijd dinsdag opnieuw in Antwerpen de straat op te gaan en bijvoorbeeld winkels te plunderen, zegt de Antwerpse politie. De politie zet bemiddelingsteams in om mensen daarvan te weerhouden. "Het spreekt voor zich dat wij zichtbaar en minder zichtbaar aanwezig gaan zijn in het straatbeeld", zegt een woordvoerder op de Vlaamse Radio 1.

Ouders doen wel hun best om hun kinderen thuis te houden, constateert de politie verheugd. "Dat buurtvaders en ouders de kant van de politie kiezen is een opsteker voor ons", zegt woordvoerder Wouter Bruyns tegen omroep VRT.

Ook in Kortrijk broeden jongeren op sociale media op nieuwe onlusten en is de politie op haar hoede, schrijft de krant De Morgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.