Rentezorgen houden Amsterdamse beurshandel in greep

Nieuws
De beurshandel op het Damrak blijft dinsdag in de greep van de rentezorgen. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente steviger en langer zal blijven verhogen laaide afgelopen vrijdag al op door het sterker dan verwachte banenrapport. Maandag bleek daarnaast dat de Amerikaanse dienstensector beter blijft draaien dan verwacht.
anp
dinsdag 6 december 2022 om 08:22
Afbeelding
beeld anp
anp

De Federal Reserve probeert de economie juist af te remmen om de inflatie te beteugelen en de sterkte van de arbeidsmarkt en de dienstensector geven de centrale bank meer ruimte om de rente stevig te verhogen. De afgelopen tijd was er juist nog een rally op Wall Street door de hoop dat de Fed het kalmer aan zou kunnen gaan doen met het verhogen van de rente. Volgende week vergadert de Amerikaanse centrale opnieuw over de rente. Ook de Europese Centrale Bank komt dan met het laatste rentebesluit van het jaar.

Op het Damrak gaat de aandacht ook uit naar de decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB). In het bijzonder gaat het om een prognose voor de koopkracht, die onder druk staat vanwege de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten.

Prosus

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een lager begin. Ook elders in Europa lijken de beurzen met verliezen te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag overwegend minnen zien. De hoop dat China het strenge coronabeleid verder gaat versoepelen hield de verliezen echter beperkt. In Australië verhoogde de centrale bank de rente opnieuw met een kwart procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie.

Prosus staat opnieuw in de belangstelling. De techinvesteerder houdt dinsdag een beleggersdag. Maandag was Prosus de sterkste stijger in de AEX met een plus van dik 2 procent, dankzij een forse koerswinst van Tencent. Het Chinese internetbedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, verloor dinsdag echter 1,9 procent in Hongkong.

iPhone

In de chip- en techsector houden beleggers ook de productieproblemen rond de iPhone van techgigant Apple in de gaten. Het Taiwanese Foxconn, de belangrijke toeleverancier van Apple, zag de omzet met dik 11 procent dalen in november. Het bedrijf had te kampen met protesten in zijn grote fabriek in de Chinese stad Zhengzhou, waar het iPhones in elkaar zet, vanwege de strikte coronamaatregelen.

De euro was 1,0482 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 77,39 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder, op 83,18 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.