Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Tesla stond bij de grootste dalers na berichten dat de fabrikant van elektrische auto’s de productie in zijn grote fabriek nabij de Chinese stad Shanghai gaat verlagen. Ook ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar nieuwe cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector die beter uitvielen dan verwacht.
anp
maandag 5 december 2022 om 22:19
Afbeelding
beeld anp
anp

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een min van 1,4 procent op 33.947,10 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,8 procent tot 3998,84 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,9 procent tot 11.239,94 punten.

Tesla werd 6,4 procent lager gezet. Persbureau Bloomberg meldde op basis van bronnen dat Tesla de productie in de gigafabriek bij Shanghai in december met wel 20 procent wil verlagen vanwege een zwakkere vraag op de belangrijke Chinese markt. Tesla in China zei dat die berichten onwaar zijn. Branchegenoten Lucid Motors, Nikola en Rivian Automotive gingen tot 7 procent onderuit.

ISM

Marktonderzoeker ISM maakte cijfers bekend over de groei van de bedrijvigheid in de dienstensector in de Verenigde Staten, met bijvoorbeeld detailhandel, horeca en toerisme, in november. Die groei viel sterker uit dan een maand eerder en was ook beter dan verwacht. Daardoor heeft de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve meer ruimte om door te gaan met het agressief verhogen van de rente om zo de hoge inflatie onder controle te krijgen. De afgelopen tijd was er juist nog een rally op Wall Street door de hoop dat de Fed het kalmer aan zou kunnen gaan doen met het verhogen van de rente.

De olieprijzen gingen stevig omlaag, na eerder op de dag nog op winst te hebben gestaan. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 77,33 dollar en Brentolie werd 3 procent goedkoper op 83,01 dollar per vat. Dat zorgde voor druk op de oliebedrijven. Zo leverden ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron tot 2,7 procent aan waarde in. Oliedienstverleners Schlumberger en Halliburton werden tot 5,3 procent lager gezet.

Starbucks

Koffieketen Starbucks kreeg een adviesverlaging van analisten van Deutsche Bank en eindigde 1,4 procent in het rood. Volgens Deutsche Bank is er weinig rek meer in de koers na de recente winsten.

De euro was 1,0485 dollar waard, tegen 1,0507 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt.

Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.

Afbeelding

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd.

Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.