Twee Koreaanse politiemensen vast voor rol rond halloweendrama

Nieuws
Twee hooggeplaatste Zuid-Koreaanse politiemensen zijn aangehouden voor hun rol bij het halloweendrama waarbij eind oktober 158 mensen door verdrukking om het leven kwamen in een uitgaanswijk van de hoofdstad Seoul. Beide voormalige officieren waren volgens de arrestatiebevelen betrokken bij het wegmaken van een intern inlichtingenrapport waarin werd gewaarschuwd voor mogelijke ongelukken tijdens Halloween. Zij probeerden vermoedelijk passiviteit bij de politiediensten te verdoezelen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.
anp
maandag 5 december 2022 om 21:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Het zijn de eerste aanhoudingen in de kwestie waarvoor onder anderen de politiechef, de burgemeester van Seoul en de minister van Binnenlandse Zaken verontschuldigingen hebben aangeboden. De autoriteiten gaven eerder al toe dat laks is gereageerd op waarschuwingen.

Het onderzoeksteam wilde nog meer mensen aanhouden, maar de rechtbank weigerde de gevraagde arrestatiebevelen uit te vaardigen voor een voormalige politiechef en een ex-agent die zijn baas te laat zou hebben geïnformeerd. Zij zijn volgens de rechter waarschijnlijk niet betrokken bij pogingen bewijsmateriaal te vernietigen.

Noodoproepen

Meer dan 100.000 mensen waren op 29 oktober naar het gebied gegaan voor de eerste halloweenviering sinds de coronapandemie, maar de lokale autoriteiten noch de politie hadden maatregelen genomen voor zo’n grote menigte. Uren voor de ramp waren elf noodoproepen binnengekomen over gevaarlijke drukte, maar noemenswaardige actie bleef uit. De mensen die stierven in de verdrukking waren vooral jonge vrouwen, een aantal tieners en meer dan twee dozijn buitenlanders.

Vorige maand werd een politieagent naar wie een onderzoek liep in verband met het drama, dood aangetroffen. Hij werkte bij het politiebureau dat toezicht hield op het uitgaansgebied waar het drama zich voltrok en zou opdracht hebben gegeven een inlichtingenrapport met waarschuwingen te laten verdwijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond.

Afbeelding

VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

Rusland schendt de 'fundamentele principes van kinderbescherming' in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. 'Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren.'

Afbeelding

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt.

Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.