Iraanse winkels blijven dicht na oproep tot stakingen

Nieuws
Winkels in tal van Iraanse steden hebben maandag hun deuren gesloten gehouden na een oproep tot nationale stakingen. De demonstranten willen het land drie dagen stilleggen uit protest tegen het autoritaire regime. De Iraanse autoriteiten zeggen dat de winkels dicht bleven omdat ze door de ‘relschoppers’ bedreigd zijn.
anp
maandag 5 december 2022 om 20:51
Afbeelding
beeld anp
anp

Ook een pretpark in een winkelcentrum in Teheran is maandag gesloten, volgens staatsmedia omdat bezoekers hun hoofddoek niet goed zouden dragen. Getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat in de hoofdstad en andere steden veel politie op de been is. In de oproep tot massale protesten werd speciaal aangeraden om paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen, aangezien die veiligheidstroepen een grote rol spelen bij het neerslaan van demonstraties.

Al maanden is Iran in de ban van grote protesten op straat, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed op het politiebureau nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier zou hebben gedragen.

Zondag zei een procureur-generaal dat die zedenpolitie wordt opgeheven. Een woordvoerder van de commissie die deugd moet promoten en zondes moet voorkomen bevestigde maandag dat ‘het tijdperk van de zedenpolitie voorbij is’. Wel zouden er andere manieren komen om de islamitische kledingvoorschriften af te dwingen. ‘Ambtenaren kunnen niet onverschillig blijven over schendingen van de hijab.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.

Afbeelding

Schrappen reclame met 'woke' chocolaatjes M&M's blijkt mediastunt

Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M's zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame.

Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.