Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

Nieuws
De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.
anp
maandag 5 december 2022 om 19:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Donohoe’s huidige mandaat loopt op 13 januari af. De termijn van de prestigieuze job kan één keer verlengd worden als de Eurogroep daarmee instemt. Door een herschikking van het Ierse kabinet wordt de 48-jarige Donohoe half december minister van Overheidsuitgaven. Dat betekent dat daarna twee Ierse ministers in de Eurogroep zitten: een nieuwe van Financiën en Donohoe als ‘neutrale’ voorzitter. Er hadden zich geen tegenkandidaten gemeld.

Het is ongebruikelijk dat er twee vertegenwoordigers van een regering in de Eurogroep zitten, maar het is eerder voorgekomen. Tussen 2009 en 2013 was de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker voorzitter en zat zijn minister van Financiën Luc Frieden ook aan. Ook Nederland heeft er even twee gehad. Dat gebeurde nadat Jeroen Dijsselbloem in 2017 als minister van Financiën was afgetreden maar hij tot begin 2018 als Eurogroepvoorzitter mocht aanblijven. Wopke Hoekstra zat toen als minister van Financiën ook in de Eurogroep.

Minister Sigrid Kaag feliciteert de Ier op Twitter en zegt uit te kijken ‘naar een volgende periode van vruchtbare samenwerking om onze inzet voor een sterke en veerkrachtige eurozone voort te zetten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

Afbeelding

NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de o..

Afbeelding

Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

Afbeelding

Ryanair wil actie tegen verstoring luchthaven Dublin door drones

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen tegen drones die de afgelopen dagen voor verstoringen van vluchten op de luchthaven van Dublin hebben gezorgd. Door vertragingen werden duizenden passagiers geraakt.

Afbeelding

Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 'De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp.

Afbeelding

Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije

Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter.