VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Nieuws
Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma. Volgens de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) is dit gedaan naar aanleiding van het plan van Wiersma om het mogelijk te maken om in te grijpen bij weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.
anp
maandag 5 december 2022 om 19:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Wiersma ‘heeft kennis genomen van de aangifte’ en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is ‘op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed’, zegt hij via zijn woordvoerder.

De bewindsman maakte een maand geleden bekend dat hij de Inspectie van het Onderwijs meer bevoegdheden wil geven om weekendscholen te controleren en te berispen. Wiersma noemde onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 als een van de redenen. Hieruit zou blijken dat vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. De SPIOR vindt dat de minister met zijn plan handelt in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.

Radicale gedachten

Wiersma wil voorkomen dat informeel onderwijs ‘kan worden misbruikt om kinderen radicale gedachten, uit welke hoek dan ook, mee te geven die tegen onze democratische rechtstaat in gaan.’ Hij wil informele scholen juist beschermen met zijn plan, zegt hij bij monde van zijn woordvoerder.

VVD’er Paul is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. ‘Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden.’

DENK

Stephan van Baarle van DENK zegt de strekking van de aangifte te ondersteunen. Hij vindt dat de minister ‘niet uit moet gaan van wantrouwen’ en in plaats daarvan het gesprek moet aangaan met islamitische organisaties. Ook vindt de parlementariër dat de minister meer moet doen om te achterhalen of de signalen van misstanden echt kloppen.

Paul van Meenen (D66) vraagt zich af of aangifte doen wel de juiste manier is om bezwaar te maken. ‘Discriminatie mag nooit’, zegt René Peters (CDA), die wel vindt dat ingrijpen bij ‘echte misstanden’ moet kunnen.

De aangifte tegen Wiersma is volgens het SPIOR ondertekend door bestuurders van moskeekoepels die samen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.