VVD vindt aangifte tegen Wiersma om weekendscholen ‘bizar’

Nieuws
Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen onderwijsminister en haar partijgenoot Dennis Wiersma. Volgens de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) is dit gedaan naar aanleiding van het plan van Wiersma om het mogelijk te maken om in te grijpen bij weekendscholen als er signalen zijn van misstanden.
anp
maandag 5 december 2022 om 19:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Wiersma ‘heeft kennis genomen van de aangifte’ en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is ‘op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed’, zegt hij via zijn woordvoerder.

De bewindsman maakte een maand geleden bekend dat hij de Inspectie van het Onderwijs meer bevoegdheden wil geven om weekendscholen te controleren en te berispen. Wiersma noemde onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 als een van de redenen. Hieruit zou blijken dat vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. De SPIOR vindt dat de minister met zijn plan handelt in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging.

Radicale gedachten

Wiersma wil voorkomen dat informeel onderwijs ‘kan worden misbruikt om kinderen radicale gedachten, uit welke hoek dan ook, mee te geven die tegen onze democratische rechtstaat in gaan.’ Hij wil informele scholen juist beschermen met zijn plan, zegt hij bij monde van zijn woordvoerder.

VVD’er Paul is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. ‘Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden.’

DENK

Stephan van Baarle van DENK zegt de strekking van de aangifte te ondersteunen. Hij vindt dat de minister ‘niet uit moet gaan van wantrouwen’ en in plaats daarvan het gesprek moet aangaan met islamitische organisaties. Ook vindt de parlementariër dat de minister meer moet doen om te achterhalen of de signalen van misstanden echt kloppen.

Paul van Meenen (D66) vraagt zich af of aangifte doen wel de juiste manier is om bezwaar te maken. ‘Discriminatie mag nooit’, zegt René Peters (CDA), die wel vindt dat ingrijpen bij ‘echte misstanden’ moet kunnen.

De aangifte tegen Wiersma is volgens het SPIOR ondertekend door bestuurders van moskeekoepels die samen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de o..

Afbeelding

Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

Afbeelding

Ryanair wil actie tegen verstoring luchthaven Dublin door drones

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen tegen drones die de afgelopen dagen voor verstoringen van vluchten op de luchthaven van Dublin hebben gezorgd. Door vertragingen werden duizenden passagiers geraakt.

Afbeelding

Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 'De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp.

Afbeelding

Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije

Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter.

Afbeelding

België voert strenge regels in voor reclame cryptomunten

De Belgische regering voert strenge regels in voor reclame voor virtuele munten als Bitcoin. Zo krijgt elke reclame een waarschuwing: "Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico".