Kaag bepleit dialoog voor oplossing marktverstorende subsidies VS

Nieuws
Minister Sigrid Kaag van Financiën wil het liefst dat de EU in gesprek met de Amerikanen een oplossing kan vinden voor marktverstorende groene subsidies die Washington volgende maand invoert. Maar het is volgens haar ook belangrijk om te "kijken naar wat we in de EU moeten doen, en wanneer, en of we dat gezamenlijk kunnen doen", zei ze in Brussel.
anp
maandag 5 december 2022 om 19:07
Afbeelding
beeld anp
anp

Binnen de EU zwelt de kritiek op de Amerikaanse plannen aan, en ook de roep om tegenactie. Met de zogeheten Inflation Reduction Act (IRA) maakt de regering in Washington honderden miljarden dollars aan subsidies en belastingvoordelen vrij voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën. Daardoor wordt de Europese industrie benadeeld, zeggen critici.

"Er is maar één antwoord op de Amerikaanse IRA en dat is een Europese IRA", betoogde de Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) in Brussel bij zijn EU-collega's. Hij pleitte onder meer voor subsidies op producten zoals duurzaam in de EU geproduceerde batterijen of halfgeleiders. Zaterdag hintte de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op versoepeling van de Europese staatssteunregels, zodat bedrijven en overheden meer slagkracht krijgen.

Daar is Nederland traditioneel terughoudend in, maar volgens Kaag moet de EU wel bedenken "wat we doen om onze strategische autonomie te versterken, wat we doen om de energietransitie te bevorderen en wat we doen om belangrijke industrieën en sectoren te verduurzamen". De Amerikaanse situatie vraagt "om snelle en slimme analyses" om duidelijk te krijgen welke nieuwe wetgeving of afspraken nodig zijn en welke moeten worden aangepast, aldus Kaag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Noorwegen vindt 'substantiële' hoeveelheid metalen in zeebodem

Onderzoekers in Noorwegen hebben een 'substantiële' hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen.

Afbeelding

Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over 'onacceptabele' opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Afbeelding

Bloomberg: NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden t..

Afbeelding

Bandenfabrikant Goodyear schrapt honderden banen

Bandenfabrikant Goodyear gaat wereldwijd 500 banen schrappen. Het bedrijf reageert met de ontslagronde op de sterk gestegen kosten voor energie en personeel.

Afbeelding

Cryptobeurs Bitvavo positiever over terugkrijgen miljoenen

Het Nederlandse handelsplatform voor cryptomunten Bitvavo heeft 'acceptabele voorstellen' ontvangen over de terugstorting van tientallen miljoenen euro's aan klanttegoeden door de Digital Currency Group (DCG).

Afbeelding

Straf Franse ex-directeur IKEA over spionageschandaal verlaagd

Een Franse rechtbank heeft de straf verlaagd voor een voormalige directeur van woonwinkelketen IKEA in Frankrijk voor zijn rol in een spionageschandaal.