IND gaat snel visum regelen voor Syrisch gezin na vonnis rechter

Nieuws
De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat meteen een visum regelen voor een Syrisch gezin om naar Nederland te komen. Een woordvoerster van de dienst meldt dat in een reactie op de uitspraak van een rechter in Haarlem, die maandag bepaalde dat een hier erkende vluchtelinge uit Syrië haar gezinsleden snel over mag laten komen naar Nederland. De nareisbeperking van een half jaar die het kabinet heeft ingesteld, is volgens de rechter onwettig.
anp
maandag 5 december 2022 om 18:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Het kabinet besloot in augustus een vertraging in te stellen van de gezinshereniging, bedoeld om de instroom van asielzoekers in te perken. De maatregel is tijdelijk en houdt in dat familieleden eerst een half jaar moeten wachten voordat ze zich bij een statushouder mogen voegen. De nareisbeperking was het meest omstreden onderdeel van de asieldeal die de coalitiepartijen moeizaam overeenkwamen. Doordat gezinsleden later naar Nederland komen, bespaart dat plekken in de overvolle asielopvang, is de gedachte.

De rechter in Haarlem stelt dat het belang van de in Nederland toegelaten asielzoekster en haar gezin zwaarder weegt dan het belang van de overheid om de opvangcrisis aan te pakken. De echtgenoot en zes kinderen van de vrouw verblijven nu in Soedan. Hun visum daar verloopt deze week.

Vonnis wordt bestudeerd

Deskundigen stelden al dat de maatregel waarschijnlijk zou stranden in de rechtszaal. De IND-woordvoerster gaat alleen in op deze specifieke zaak en kan niet vooruitlopen op mogelijke gevolgen voor andere zaken. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil daar ook nog niet op ingaan, laat hij via zijn woordvoerster weten. Het ministerie gaat het vonnis bestuderen, maar wijst erop dat ‘deze pijnlijke maatregel niet lichtzinnig is genomen’. Het kabinet weigerde over de maatregel advies te vragen aan de Raad van State.

Onder de achterban van coalitiepartij ChristenUnie leidde de nareisbeperking tot onvrede. Ook D66 was tegen, evenals de linkse oppositie. CU-Kamerlid Don Ceder laat weten: ‘Tegenover voor de ChristenUnie belangrijke en structurele verbeteringen in de asielketen - zoals de spreidingswet - hebben we alleen ruimte gegeven voor deze maatregel, als die juridisch houdbaar is. Nu de wettelijke basis er niet is, ga ik ervan uit dat het kabinet de beslissing respecteert en opvolgt.’

PvdA-Kamerlid Kati Piri gaat samen met GroenLinks een debat aanvragen. ‘Eigen juristen waarschuwden, 74 Kamerleden waarschuwden en nu fluit rechter kabinet definitief terug. Wat een leed veroorzaken de vier coalitiepartijen onder vluchtelingen en wat een totale puinhoop maken ze vh migratiebeleid’, twittert ze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

België voert strenge regels in voor reclame cryptomunten

De Belgische regering voert strenge regels in voor reclame voor virtuele munten als Bitcoin. Zo krijgt elke reclame een waarschuwing: "Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico".

Afbeelding

ABN AMRO zoekt info van klanten die compensatie kunnen krijgen

ABN AMRO heeft van een groep klanten die mogelijk recht hebben op compensatie bepaalde gegevens niet meer. Het gaat om mensen die een doorlopend krediet hadden met een veranderend rentetarief en nog steeds klant zijn van de bank.

Afbeelding

ILT: vliegtuig op Schiphol draait te vaak op vuile hulpmotor

Geparkeerde vliegtuigen op Schiphol draaien te vaak op hun vervuilende hulpmotor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek op de nationale luchthaven.

Afbeelding

Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van 'provocerende' posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

Afbeelding

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan.

Afbeelding

Islamitische stichting haalt ruim 1 miljoen euro op voor Turkije

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft sinds maandag 1,2 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Een woordvoerder van de koepelorganisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt, zegt trots te zijn dat veel Nederlanders de slachtoffers wille..