Beurs Amsterdam sluit lager in aanloop naar pakjesavond

Nieuws
De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag lager gesloten in aanloop naar pakjesavond. Op de andere Europese markten waren eveneens overwegend minnen te zien. De aandacht van beleggers in Europa ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse dienstensector en de oliemarkt door het prijsplafond op Russische olie en het Europese embargo op de levering van Russische olie over zee.
anp
maandag 5 december 2022 om 18:03
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX-index eindigde met een verlies van 0,5 procent op 727,09 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 953,98 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,7 procent in. De FTSE in Londen won juist 0,2 procent.

In de AEX ging techinvesteerder Prosus aan kop met een plus van 2,2 procent. Prosus profiteerde van een stevige koerswinst voor het Chinese techconcern Tencent op de beurs in Hongkong. Prosus heeft een groot belang in Tencent. Telecombedrijf KPN kreeg een koopadvies van Bank of America en won 0,9 procent. Sterkste dalers in de hoofdindex op het Damrak waren verfproducent AkzoNobel en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway met verliezen tot 3 procent.

Shell

Olie- en gasconcern Shell ging 0,3 procent omlaag. De olieprijzen leverden de winsten van eerder op de dag in. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 79,51 dollar en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 85,28 dollar per vat. Het prijsplafond moet de inkomsten van Rusland met de olieverkoop verminderen, waarbij Moskou wel de kans krijgt om de wereldmarkt te bevoorraden. De maatregel houdt in dat alleen olie die wordt verkocht tegen een prijs van 60 dollar per vat of minder kan worden geleverd.

In de MidKap waren de logistieke vastgoedbedrijven WDP en CTP koplopers met plussen tot 3 procent. JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 met een koersdaling van 2,9 procent. Credit Suisse kwam met een verlaging van het koersdoel voor de koffie- en theeproducent. Volgens de Zwitserse bank staat JDE Peet’s opnieuw een uitdagend jaar te wachten.

Vodafone

In Londen zakte de beurskoers van het Britse telecomconcern Vodafone 0,1 procent, na de aankondiging dat topman Nick Read aan het einde van dit jaar aftreedt. Hij zal op tijdelijke basis worden opgevolgd door financieel directeur Margherita Della Valle.

De euro was 1,0507 dollar waard, tegen 1,0513 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.