Kaag verdedigt 'expansieve begroting' tegen Brusselse kritiek

Nieuws
Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal de Nederlandse begroting in Brussel verdedigen en uitleggen dat het kabinet het belangrijk vindt om miljarden extra geld uit te geven. Het gaat om investeringen die nodig zijn voor het "Nederland van de toekomst", zei Kaag bij aankomst in Brussel voor een vergadering van de Eurogroep.
anp
maandag 5 december 2022 om 16:58
Afbeelding
beeld anp
anp

De ontwerpbegrotingen voor 2023 worden voor het eerst besproken door de EU-ministers van Financiën. Nederland heeft nog steeds de reputatie een van de zuinige EU-landen te zijn. Maar de Europese Commissie oordeelde vorige maand kritisch over de ontwerpbegroting die Den Haag heeft ingediend. "Ik herken dat wel. Het is kritiek op de grootte van de begroting. Die is aan de expansieve kant", aldus Kaag. "Maar wij staan achter dit besluit."

De commissie maant Nederland "de nodige maatregelen te nemen" om te zorgen dat het verwachte overheidstekort en de overheidsschuld in 2023 niet verder toenemen. Nederland vaart een "expansieve begrotingskoers" die niet wordt veroorzaakt door tijdelijke en gerichte energiemaatregelen voor huishoudens en bedrijven en de kosten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, vindt ze. Een slimme steunmaatregel is bijvoorbeeld burgers en bedrijven helpen hun energierekening te betalen en ze tegelijk stimuleren op stroom te besparen, door bijvoorbeeld een prijsplafond op een energierekening zoals Nederland begin volgend jaar wil invoeren.

Die maatregel zit niet in de ontwerpbegroting "maar ik neem het hier wel vast mee", zei Kaag. "We kunnen wel doen alsof we dit niet hadden gepland voor 2023 maar het hoort nu wel bij die expansieve uitgaven."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over 'onacceptabele' opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Afbeelding

Bloomberg: NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden t..

Afbeelding

Bandenfabrikant Goodyear schrapt honderden banen

Bandenfabrikant Goodyear gaat wereldwijd 500 banen schrappen. Het bedrijf reageert met de ontslagronde op de sterk gestegen kosten voor energie en personeel.

Afbeelding

Cryptobeurs Bitvavo positiever over terugkrijgen miljoenen

Het Nederlandse handelsplatform voor cryptomunten Bitvavo heeft 'acceptabele voorstellen' ontvangen over de terugstorting van tientallen miljoenen euro's aan klanttegoeden door de Digital Currency Group (DCG).

Afbeelding

Straf Franse ex-directeur IKEA over spionageschandaal verlaagd

Een Franse rechtbank heeft de straf verlaagd voor een voormalige directeur van woonwinkelketen IKEA in Frankrijk voor zijn rol in een spionageschandaal.

Afbeelding

Cijfers verlichtingsbedrijf Signify goed ontvangen op Damrak

Beleggers hebben vrijdag positief gereageerd op de jaar- en kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Signify. Het bedrijf uit Eindhoven meldde een hogere winst te hebben behaald in 2022 dan het voorgaande jaar en voorspelde betere marges.