Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland. Sinds hij zijn troepen op 24 februari Oekraïne liet binnenvallen, was de 70-jarige leider nog niet zo dicht bij de frontlinie geweest.
anp
maandag 5 december 2022 om 16:57
Afbeelding
beeld anp
anp

De beschadigde brug over de Straat van Kertsj is de enige landverbinding tussen Rusland en de Krim en is daarom van levensbelang voor de bevoorrading van de Russische troepen in Oekraïne. De brug werd in 2018, vier jaar na de annexatie van de Krim, ingehuldigd door Poetin en raakte in oktober beschadigd door een ontploffing.

Poetin reed maandag in een Mercedes over de 19 kilometer lange brug nadat de verbinding weer was opengesteld voor het verkeer, zo was te zien op de staatstelevisie. Hij werd door vicepremier Marat Choesnoellin bijgepraat over de reparatiewerkzaamheden en sprak ook met bouwvakkers. Poetin liep ook een stukje, om nog zichtbaar verschroeide delen van de brug te inspecteren.

Moskou heeft Oekraïne de schuld gegeven van de aanval waardoor de brug deels werd verwoest. Kiev heeft de verantwoordelijkheid nooit opgeëist, maar adviseurs van president Volodimir Zelenski hebben wel gehint op betrokkenheid van Oekraïne.

De Russische regering wil dat de herstelwerkzaamheden aan de brug uiterlijk in juli volgend jaar zijn voltooid. Oekraïne heeft bezworen de Krim weer in bezit te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aantal Nederlandse vermisten in Turkije gestegen naar acht

Het aantal Nederlanders dat vermist wordt na de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is gestegen naar acht. Eerder op de dag meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken nog zes vermisten.

Afbeelding

NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de o..

Afbeelding

Turkije weigert aardbevingshulp Cyprus

Turkije weigert aardbevingshulp van het nabijgelegen Cyprus. De Turkse autoriteiten hebben het sturen van een reddingsteam afgewezen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Cypriotische media.

Afbeelding

Ryanair wil actie tegen verstoring luchthaven Dublin door drones

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen tegen drones die de afgelopen dagen voor verstoringen van vluchten op de luchthaven van Dublin hebben gezorgd. Door vertragingen werden duizenden passagiers geraakt.

Afbeelding

Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 'De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp.

Afbeelding

Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije

Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter.