Poetin rijdt over deels beschadigde brug naar de Krim

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een bezoek gebracht aan de brug die het door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim verbindt met het Zuid-Russische vasteland. Sinds hij zijn troepen op 24 februari Oekraïne liet binnenvallen, was de 70-jarige leider nog niet zo dicht bij de frontlinie geweest.
anp
maandag 5 december 2022 om 16:57
Afbeelding
beeld anp
anp

De beschadigde brug over de Straat van Kertsj is de enige landverbinding tussen Rusland en de Krim en is daarom van levensbelang voor de bevoorrading van de Russische troepen in Oekraïne. De brug werd in 2018, vier jaar na de annexatie van de Krim, ingehuldigd door Poetin en raakte in oktober beschadigd door een ontploffing.

Poetin reed maandag in een Mercedes over de 19 kilometer lange brug nadat de verbinding weer was opengesteld voor het verkeer, zo was te zien op de staatstelevisie. Hij werd door vicepremier Marat Choesnoellin bijgepraat over de reparatiewerkzaamheden en sprak ook met bouwvakkers. Poetin liep ook een stukje, om nog zichtbaar verschroeide delen van de brug te inspecteren.

Moskou heeft Oekraïne de schuld gegeven van de aanval waardoor de brug deels werd verwoest. Kiev heeft de verantwoordelijkheid nooit opgeëist, maar adviseurs van president Volodimir Zelenski hebben wel gehint op betrokkenheid van Oekraïne.

De Russische regering wil dat de herstelwerkzaamheden aan de brug uiterlijk in juli volgend jaar zijn voltooid. Oekraïne heeft bezworen de Krim weer in bezit te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten t..

Afbeelding

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap.

Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.