Adfact: adverteerders terughoudender rond WK dan bij EK

Nieuws
Adverteerders in Nederland zijn veel terughoudender met advertenties rond het WK voetbal in Qatar dan ze waren bij het EK voetbal dat in 2021 werd gehouden. Dat meldt mediaregistratiebureau Adfac, dat keek naar de weken voorafgaand aan het WK en de eerste wedstrijd. Er was veel ophef over de mensenrechtensituatie in Qatar.
anp
maandag 5 december 2022 om 16:36
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens Adfact werd in de weken in aanloop naar de eerste wedstrijd ruim 8,2 miljoen euro uitgegeven aan televisie-, radio-, buiten- en bioscoopreclame en aan advertenties in dagbladen en tijdschriften. In de weken voorafgaand aan het EK vorig jaar werd voor 50,1 miljoen euro aan reclames geregistreerd.

Adfact stelt dat het Zuid-Koreaanse autoconcern Hyundai de grootste adverteerder is, met 1,5 miljoen euro. Frisdrankproducent Coca-Cola volgt met 1,2 miljoen euro. Daarna komen elektronicaketen MediaMarkt (1,1 miljoen), supermarktconcern Albert Heijn (0,8 miljoen) en webwinkel Koopjedeal.nl (0,6 miljoen).

Negatief beeld

Ook het aantal adverteerders lag aanmerkelijk lager, aldus Adfact. Het bureau registreerde vorig jaar 57 merken, tegen 18 nu. Adfact geeft aan dat de grote afwezige dit jaar supermarktconcern Jumbo is, dat zijn tv-campagne onder maatschappelijke druk annuleerde. Vorig jaar stond Jumbo nog bovenaan de lijst van EK-adverteerders met een bedrag van 13,5 miljoen euro.

‘Het negatieve beeld over dit wereldkampioenschap voetbal, of eigenlijk over gastland Qatar, had dus duidelijk effect. Tegelijkertijd zijn er andere omstandigheden die van invloed zijn op het (niet) adverteren rond dit WK. Het evenement valt in een periode waarin ook Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis de aandacht en budgetten van adverteerders vragen’, schrijft Adfact in een toelichting.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Goldman Sachs verlaagt beloning topman met 30 procent

Zakenbank Goldman Sachs heeft de beloning voor topman David Solomon met 30 procent verlaagd. Hij ontvangt nu 'slechts' 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor zijn prestaties in 2022.

Afbeelding

Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

De VVD-top haalt in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten uit naar de combinatie van PvdA en GroenLinks die straks in de Eerste Kamer één fractie gaat vormen.

Afbeelding

'Big tech' wint weer op Wall Street door optimisme over inflatie

De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan, waarbij vooral de aandelen van grote techbedrijven gewild waren. Na nieuwe cijfers die wijzen op afkoelende inflatie wonnen grote techfondsen als Amazon, Apple, Google-moeder Alphabet en Facebook-eigenaar Met..

Afbeelding

McDaniel herkozen als voorzitter Republikeinse Partij VS

Ronna McDaniel is herkozen als voorzitter van de Amerikaanse Republikeinse partij, meldt The Washington Post. Ondanks magere verkiezingsresultaten mag de 49-jarige politica de partij van oud-president Donald Trump voor een vierde tweejarige termijn leiden.

Afbeelding

Noorwegen vindt 'substantiële' hoeveelheid metalen in zeebodem

Onderzoekers in Noorwegen hebben een 'substantiële' hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen.

Afbeelding

Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over 'onacceptabele' opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban.