VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

Nieuws
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.
anp
zondag 4 december 2022 om 19:43
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Wij zullen ons ondubbelzinnig blijven verzetten tegen elke actie die de tweestatenoplossing in gevaar brengt, waaronder uitbreiding van nederzettingen, pogingen om de Westelijke Jordaanoever te annexeren, verstoring van de historische status quo van heilige plaatsen, vernielingen en uitzettingen, en het aanzetten tot geweld’, zei Blinken onder meer.

Blinkens waarschuwing is indirect gericht aan Benjamin Netanyahu, die als winnaar van de meest recente verkiezingen een nieuwe regering aan het vormen is. Netanyahu is meerdere keren premier geweest, de laatste keer tot juni vorig jaar en in totaal meer dan vijftien jaar. De verwachting is dat hij een ultrarechtse coalitie met nationalistische en religieuze partijen vormt. Die partijen zijn juist voorstanders van het uitbreiden van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schouten wil schuldhulpverlening gemeentes met de helft verkorten

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) wil de duur van de gemeentelijke schulphulpverlening halveren van drie naar anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af.

Afbeelding

IND mag van kabinet ook dit jaar langer over asielaanvraag doen

De IND mag ook in 2023 vijftien maanden doen over de beoordeling van een asielaanvraag. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zegt dat het nog de vraag is of daar juridisch bezwaar tegen is, terwijl het praktisch wel noodzakelijk zou zijn.

Afbeelding

Paus Franciscus smeekt leiders Zuid-Soedan om eind aan geweld

Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen een eind te maken aan het bloedvergieten in het door geweld verscheurde land. Hij kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa.

Afbeelding

Beleggers enthousiast over resultaten navigatiespecialist TomTom

Navigatiespecialist TomTom was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het Nederlandse bedrijf. TomTom schroefde ook zijn verwachtingen voor dit jaar op.

Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.