Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Nieuws
Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën zorgt volgens haar voor ‘verstoringen’ die de Europese Unie moet tegengaan. Andere Europese leiders leverden eerder ook al kritiek op de maatregelen, die ze zien als een vorm van protectionisme.
anp
zondag 4 december 2022 om 16:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Steen des aanstoots is de Inflation Reduction Act (IRA) van de Amerikanen. Naast miljarden aan subsidies voor groene energie zijn daarin belastingvoordelen opgenomen voor de aankoop van elektrische auto’s en accu’s die in de VS zijn geproduceerd. Europese landen vrezen dat hun industrie op achterstand komt door die maatregelen.

Volgens Von der Leyen moet de EU daarom ‘actie ondernemen om het speelveld weer gelijk te maken als de IRA en andere maatregelen voor verstoringen zorgen’, zei ze in een toespraak in Brugge. De EU moet daarom met de VS om tafel ‘om enkele van de zorgwekkendste aspecten van de wet te bespreken.’ Brussel moet daarnaast zelf aan de slag om gemakkelijker publiek geld vrij te maken voor de energietransitie, zei Von der Leyen.

Macron

De Franse president Emmanuel Macron sprak tijdens een staatsbezoek aan de VS al van een ‘super agressieve’ opstelling van de Amerikanen tegenover het Europese bedrijfsleven. Biden meldde vervolgens afspraken te hebben gemaakt met de Fransman om hun klimaat- en energiebeleid beter op elkaar af te stemmen.

Onder Bidens voorganger Donald Trump verzuurden de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS. Hij voerde heffingen op staal en aluminium uit Europese landen, waarop Brussel terugsloeg met importheffingen op een aantal Amerikaanse producten. Daarnaast speelde een langslepende ruzie over staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus door respectievelijk de VS en de EU.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beleggers enthousiast over resultaten navigatiespecialist TomTom

Navigatiespecialist TomTom was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het Nederlandse bedrijf. TomTom schroefde ook zijn verwachtingen voor dit jaar op.

Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.