Nederlanders deden liefst op tijd sinterklaasinkopen

Nieuws
Nederlanders hebben veel van hun sinterklaasinkopen ruim voor 5 december gedaan, waarbij ze mogelijk nog wilden profiteren van aanbiedingen rond Black Friday. Afgelopen zaterdag was weliswaar de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, maar het aantal betalingen met betaalkaarten was lang niet zo groot als de zaterdag na het koopjesfestijn.
anp
zondag 4 december 2022 om 15:58
Afbeelding
beeld anp
anp

Afgelopen zaterdag, met nog twee dagen te gaan tot 5 december, betaalden shoppers in Nederlandse winkels 20,3 miljoen keer met pinpas of creditcard voor een totaalbedrag van iets meer dan 577 miljoen euro. Een week eerder ging het om 21,4 miljoen betalingen voor een bedrag van 635 miljoen euro. Toen schermden veel winkeliers nog met kortingen in verband met Black Friday, dat een dag eerder viel.

Volgens de Betaalvereniging Nederland, die de cijfers over kaartbetalingen bekendmaakte, kozen veel shoppers er ook afgelopen week voor om niet tot het allerlaatste moment te wachten met inkopen doen. Zo waren er donderdag aan de toonbank 15 procent meer betalingen met pinpassen en creditcards dan op een normale donderdag. Het verschil tussen zaterdag 3 december en een gewone zaterdag was met 5 procent veel kleiner.

Voetbal

Of de wedstrijd van het Nederlands elftal dit weekend van invloed was op het koopgedrag, is moeilijk te meten. Betaalvereniging Nederland houdt de betalingscijfers niet per uur bij, maar meldt wel dat het om 14.15 uur het drukst was aan de kassa. De wedstrijd van Oranje tegen de Verenigde Staten begon om 16.00 uur.

Online blijft de afgelopen Black Friday (25 november) qua betalingen nog altijd de drukste dag van dit jaar. Webwinkel Bol.com meldt dat klanten nog niet erg terughoudend zijn met hun onlineaankopen, ook al is de inflatie hoog en zijn gas en elektriciteit flink duurder geworden. Wel gaat de verkoop van kerstverlichting minder hard dan vorig jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.