OPEC en bondgenoten zien af van ingreep in olieproductie

Nieuws
Leden van het kartel van olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan verlagen of verhogen hun olieproductie niet. Dat maakten ze bekend na afloop van een vlot verlopen vergadering. In oktober sneden ze nog flink in de productie om de prijzen op peil te houden. De productieafspraken hebben doorgaans grote invloed op de olieprijzen en bepalen daardoor mede de prijzen bij de benzinepomp.
anp
zondag 4 december 2022 om 12:19 aangepast 14:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Al enkele jaren trekt de OPEC, met Saudi-Arabië als officieuze aanvoerder, op met Rusland en enkele andere niet-leden. Deze zogeheten OPEC+ besloot in oktober nog om tot het einde van 2023 dagelijks 2 miljoen vaten minder olie op te pompen om een daling van de prijzen tegen te gaan. Ze zeiden dat de economisch mindere tijden de vraag naar de grondstof drukten en dat die ingreep daarom gerechtvaardigd was.

Dit leidde tot grote woede van de Verenigde Staten, die de Saudi's ervan beschuldigden partij te kiezen voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Hogere olieprijzen zijn in principe goed voor de Russische oorlogskas. Westerse consumenten zien die gestegen prijzen terug in hoge inflatiecijfers.

Russische olie

Voor grondstoffenhandelaren is het nu vooral afwachten wat de gevolgen zijn van nieuwe westerse sancties tegen Rusland, een van 's werelds grootste olieproducenten. De landen van de G7 en de Europese Unie hebben vrijdag een prijsplafond afgesproken voor Russische olie. Het wordt scheepvaartbedrijven en verzekeraars uit die landen verboden om mee te werken aan handel in Russische olie als die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. In de EU is het vanaf maandag bovendien verboden om Russische olie te importeren die over zee wordt aangevoerd.

Het Kremlin heeft aangegeven niet mee te werken aan het prijsplafond en onderzoekt nog hoe het op de nieuwste strafmaatregel van het Westen zal reageren. India en China slaan nog gretig Russische olie in en als grote hoeveelheden van die grondstof ineens wegvallen op de wereldmarkt, kan dat de prijzen de hoogte in jagen.

Of automobilisten binnenkort te maken krijgen met duurdere benzine of diesel hangt ook af van de ontwikkelingen in China, dat wereldwijd de meeste olie importeert. De op één na grootste economie van de wereld kwakkelt als gevolg van coronalockdowns en een crisis in de vastgoedsector, waardoor de vraag naar olie mogelijk afneemt. Dit weekend kondigden enkele grote steden in het Aziatische land versoepelingen aan van het strenge coronabeleid, wat de economische groei mogelijk weer aanjaagt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.