Nederland 'spiegelt' WK-afvaardiging aan die van Argentinië

Nieuws
De keuze voor een Nederlandse afvaardiging naar de wedstrijd Nederland-Argentinië van komende vrijdag hangt af van wie Argentinië naar het WK in Qatar stuurt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in het programma WNL op Zondag.
anp
zondag 4 december 2022 om 10:49 aangepast 13:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Als Argentinië ministers naar Qatar stuurt, gaat Nederland dat "spiegelen", aldus Schreinemacher. Verder zal Nederland een afvaardiging sturen als Oranje de finale bereikt.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei vrijdag "dat het meer voor de hand ligt" zelf ook met een afvaardiging te komen als de tegenstander dat doet. Hij zei niet dat zo'n afvaardiging dan ook 'gespiegeld' is aan die van Argentinië, zoals Schreinemacher wel deed.

Koningin Máxima

Schreinemacher kon niet zeggen of bijvoorbeeld koningin Máxima gaat, mocht de Argentijnse president Alberto Fernández de kwartfinale bijwonen. Máxima is van Argentijnse komaf.

De keuze voor een Nederlandse afvaardiging ligt gevoelig vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar. De Tweede Kamer wilde dan ook niet dat een Nederlandse afvaardiging naar het WK zou gaan, maar daar ging het kabinet niet in mee. Qatar beschikt over vloeibaar gas en het kabinet wil het land daarom te vriend houden.

Bij de wedstrijd Nederland-Qatar (2-0) was sportminister Conny Helder aanwezig. Daar droeg zij niet de OneLove-band, maar een speldje. Daar overheen had zij een sjaal gedrapeerd, met daarop de tekst 'Never mind' (laat maar). De minister zei die sjaal te hebben gekozen vanwege de oranje kleur. Toen ze doorhad welke tekst erop stond, deed ze de sjaal weer af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.