Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

Nieuws
Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.
anp
zondag 4 december 2022 om 10:44 aangepast 11:16
Afbeelding
beeld anp
anp

"De moraalpolitie heeft niets met justitie te maken" en is opgeheven. Dat zei procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse persbureau ISNA op een religieuze bijeenkomst. De moraalpolitie begon in 2006 met patrouilles om "de cultuur van bescheidenheid en hijab te verspreiden".

Amini werd in september opgepakt omdat ze de religieuze kledingvoorschriften zou hebben overtreden. De vrouw overleed volgens getuigen en nabestaanden door geweld, de Iraanse autoriteiten wijzen op bestaande gezondheidsproblemen. Sinds haar dood zijn in heel Iran protesten gehouden voor vrijheid en tegen het regime. Deze betogingen worden door Teheran gezien als rellen.

Wet

De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus de procureur-generaal. Montazeri gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi zei zaterdag op televisie dat de republikeinse en islamitische "fundamenten" van Iran in de grondwet zijn verankerd, maar ook dat manieren om de grondwet uit te voeren "flexibel kunnen zijn". Vrouwen in Iran moeten sinds 1983 een hoofddoek dragen. De regel werd ingevoerd vier jaar na de islamitische revolutie die een einde maakte aan de door de Verenigde Staten gesteunde monarchie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.

Afbeelding

Analyse: Nederlanders zuinig met energie ondanks prijsplafond

Nederlanders zetten door de komst van het prijsplafond de thermostaat niet gelijk weer een graadje hoger. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, meldt op basis van een eigen analyse dat huishoudens en kleine werkgevers ook in januari zo'n 2..

Afbeelding

Kabinet denkt aan financiële steun bij omscholing naar tekortberoep

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid tot een financieel steuntje in de rug aan mensen die zich laten omscholen naar een beroep waar grote tekorten aan zijn, zoals technici, leraren en zorgmedewerkers. Zo moet een belangrijke drempel worden weggenomen voor zij-instromers.

Afbeelding

Amazon en Alphabet dalen op Wall Street na resultaten

De grote Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moeder Alphabet gingen vrijdag omlaag na tegenvallende kwartaalberichten. Een dag eerder lieten de techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platfo..

Afbeelding

Melkveehouders: minder zware eisen, anders geen landbouwakkoord

De overheid moet haar eisenpakket aan de landbouw afzwakken, anders komt er geen breed akkoord. Dat eisen verschillende belangenverenigingen van melkveehouders.