Oprichter FTX kan slechts ‘speculeren’ over miljarden van klanten

Nieuws
De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.
anp
zondag 4 december 2022 om 10:28
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Het geld werd overgeschreven naar Alameda, en ik kan alleen maar speculeren over wat er daarna is gebeurd’, zei hij tegen de Amerikaanse zakenkrant. ‘Het is niet zo dat je een dollarbiljet geeft en dat vervolgens van start naar finish kunt volgen.’ Bankman-Fried erkende wel dat wat FTX en Alameda deden fout was. Maar al zijn aandacht ging naar eigen zeggen uit naar het eerste bedrijf, waardoor hij te weinig oog had voor problemen bij die tweede onderneming.

‘Ik vraag mezelf af hoe ik een reeks fouten heb kunnen maken die niet alleen dom lijken, maar ook het type fout zijn waar ik anderen om zou hebben uitgelachen’, zegt Bankman-Fried. Hij ontkende net als in eerdere interviews een fraudeur te zijn.

Belangenverstrengeling

FTX gold tot zijn ineenstorting als een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. Samen met Alameda en tal van gelieerde bedrijven vroeg FTX onlangs faillissement aan. Dat gebeurde nadat klanten massaal hun tegoeden bij het cryptoplatform waren gaan opeisen terwijl er niet genoeg geld was om iedereen uit te betalen. Ondertussen wordt de val van het bedrijf onderzocht door openbaar aanklagers en de beurstoezichthouder van de Verenigde Staten.

De nieuwe topman van FTX, de ervaren puinruimer John Ray III, oordeelde eerder al vernietigend over de bedrijfsvoering onder Bankman-Fried. Het terugvinden van miljarden aan klantentegoeden wordt lastig omdat FTX amper beslissingen op papier zette en leidinggevenden het liefst communiceerden via apps voor uitwisbare boodschappen.

Ook was er scherpe kritiek op belangenverstrengeling tussen Alameda en FTX. Alameda handelde flink op FTX, maar werd daar niet aan dezelfde regels onderworpen als andere klanten. In een eveneens dit weekend gepubliceerd interview met de Financial Times erkent Bankman-Fried dat Alameda met veel meer krediet mocht beleggen dan normale klanten, wat bij succes voor hogere winsten zorgt maar ook de risico’s vergroot. Terugblikkend zegt Bankman-Fried dat hij ‘absoluut’ had gewild dat FTX Alameda aan dezelfde regels zou hebben gehouden als andere klanten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.