Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

Nieuws
De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten zou dat goed nieuws zijn voor Nederlandse automobilisten die benzine tanken. Extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.
anp
zondag 4 december 2022 om 03:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Persbureau Reuters meldde onlangs op basis van ingewijden dat bij het bondgenootschap, waar Saudi-Arabië de dominante partij is, waarschijnlijk wordt vastgehouden aan de huidige productiebeperking van 2 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Mogelijk dat er wel wordt gesproken over een verdere productieverlaging, maar het zou onwaarschijnlijk zijn dat de OPEC+ dat echt gaat doen.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd juist hard zijn gedaald. Dat komt vooral door zorgen over de strikte coronalockdowns in ‘s werelds grootste olie-importeur China en een afzwakkende olievraag door de afkoelende wereldeconomie vanwege de sterke renteverhogingen van centrale banken. Maar het is toch nog erg onzeker hoe de vraag naar olie zich komende tijd precies zal ontwikkelen en dat zou een afwachtende houding van de OPEC+ kunnen rechtvaardigen.

Ook is nog onduidelijk hoe Europese maatregelen om Rusland dwars te zitten wegens de oorlog in Oekraïne precies zullen uitpakken voor de oliemarkt. De EU-landen hebben vrijdag juist een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Maandag gaat daarnaast de Europese boycot in van Russische olie die over zee wordt aangeleverd. Als een deel van de olie van de wereldmarkt wegvalt, kan dat de olieprijzen weer opdrijven. Hoe hard de klap van het Europese embargo op tankerolie zal zijn, is volgens experts nog een groot vraagteken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..

Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.

Afbeelding

Analyse: Nederlanders zuinig met energie ondanks prijsplafond

Nederlanders zetten door de komst van het prijsplafond de thermostaat niet gelijk weer een graadje hoger. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, meldt op basis van een eigen analyse dat huishoudens en kleine werkgevers ook in januari zo'n 2..

Afbeelding

Kabinet denkt aan financiële steun bij omscholing naar tekortberoep

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid tot een financieel steuntje in de rug aan mensen die zich laten omscholen naar een beroep waar grote tekorten aan zijn, zoals technici, leraren en zorgmedewerkers. Zo moet een belangrijke drempel worden weggenomen voor zij-instromers.

Afbeelding

Amazon en Alphabet dalen op Wall Street na resultaten

De grote Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moeder Alphabet gingen vrijdag omlaag na tegenvallende kwartaalberichten. Een dag eerder lieten de techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platfo..