Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

Nieuws
De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 21:31
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens staatspersbureau Belta bedankte Sjoigoe de Belarussische machthebber voor diens ondersteuning van de in het land gelegerde Russische soldaten. ‘Zij voelen zich hier echt thuis’, zou hij hebben gezegd. Met Chrenin ondertekende de Russische defensieminister vervolgens een document over aanpassingen in de veiligheidsovereenkomst tussen beide landen. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt.

Loekasjenko bevestigde bovendien dat er voorbereidingen gaande zijn voor de totstandkoming van een gezamenlijke militaire eenheid van Russen en Belarussen in de regio. In oktober had hij het plan daartoe al gelanceerd. Belarus steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne in enige mate door het afschieten van Russische raketten op zijn grondgebied toe te staan.

Minsk heeft gezegd niet actief betrokken te willen raken bij de gewapende strijd in het buurland. Loekasjenko heeft in het verleden echter wel opdracht gegeven troepen te stationeren aan de zijde van Russische eenheden in de buurt van de Oekraïense grens. Reden daarvoor was de dreiging die volgens hem uitging van Kiev en het Westen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.