Estland koopt Amerikaanse raketwerpers

Nieuws
NAVO-lid Estland heeft besloten Amerikaanse raketwerpers van het type Himars te kopen ter versterking van zijn defensie. Met de aanschaf van de zes systemen is een bedrag gemoeid van meer dan 200 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro). Daarmee is het de grootste militaire investering van de Baltische staat in zijn geschiedenis.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 18:54
Afbeelding
beeld anp
anp

De regering in Tallinn liet zaterdag weten dat het contract vrijdag is ondertekend en dat de geavanceerde wapensystemen in 2024 worden geleverd. Estland heeft het defensiebudget aanzienlijk verhoogd na de inval van Rusland in Oekraïne. De buurlanden Letland en Litouwen zijn ook van plan deze meervoudige raketwerpers te bestellen, die zeer succesvol zijn bij het verzet van het Oekraïense leger tegen de invasietroepen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.

Afbeelding

Voormalig Nuon-baas Tobias Swelheim overleden

Voormalig topman van energiebedrijf Nuon Tobias Swelheim is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vitesse bekendgemaakt, de voetbalclub die hij met Nuon heeft gesponsord en waar hij een prominente rol had.

Afbeelding

Twitter weer online in Turkije na blokkade van twaalf uur

De berichtendienst Twitter doet het weer in Turkije, nadat die in de nasleep van de verwoestende aardbeving twaalf uur uit de lucht was. Alles wijst erop dat de Turkse overheid de site blokkeerde om vermeende misinformatie over de ramp tegen te gaan.

Afbeelding

Werkgevers: ov-staking levert meer overlast in zuiden op

De vierde dag van de staking in het streekvervoer levert opnieuw meer overlast op in het zuiden, meldt werkgeversvereniging VWOV. In Brabant rijdt tussen de 15 en de 20 procent van de bussen, in Limburg gaat het volgens VWOV om 30 procent.

Afbeelding

Zelda duurder, Nintendo-spellen na jaren mogelijk in prijs omhoog

Nintendo gaat mogelijk hogere prijzen hanteren voor spellen voor de Switch-spelcomputer, nadat die prijzen ondanks de inflatie jarenlang gelijk zijn bleven.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Aegon, Arcelor en Unilever op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon, staalconcern ArcelorMittal en levensmiddelenbedrijf Unilever.