Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Nieuws
Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar. Ze komen uit de hoofdstad en uit Tsjerkasi.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 16:38
Afbeelding
beeld anp
anp

De dieven hakten vrijdag de afbeelding van een vrouw in badjas met gasmasker op en een brandblusser in de handen uit de muur van een beschadigd pand in Hostomel. De groep werd op heterdaad betrapt. Een van de leden verklaarde de schildering op de pleisterlaag naast een open raam met brandsporen te hebben willen verkopen om de nationale strijdkrachten financieel te steunen. Of dat echt hun bedoeling was, kon de politie nog niet zeggen.

Banksy, wiens identiteit nog altijd niet bekend is, bevestigde half november dat hij op verschillende plekken in Oekraïne muurschilderingen heeft gemaakt. Het gaat om zeven werken in onder meer Kiev, Irpin en Borodianka. Die worden nu bewaakt. ‘Deze afbeeldingen zijn symbolen van onze strijd tegen de vijand. We zullen er alles aan doen deze straatkunst te conserveren als symbool van onze overwinning’, reageerde de gouverneur van Kiev, Oleksi Koeleba.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.

Afbeelding

Arcadis helpt mee met ontmanteling van Duitse kolencentrale

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Arcadis gaat helpen bij de ontmanteling van een Duitse kolencentrale zodat een chipfabriek kan worden gebouwd. Het betreft een terrein van ongeveer 53 hectare waar nu nog meerdere bouwwerken op staan.

Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.

Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.