Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Nieuws
Rusland "zal niet akkoord gaan" met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden het Kremlin zaterdag in een verklaring. Daarbij wordt nog gekeken naar een passende reactie op de prijsafspraken.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 14:40 aangepast 15:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Persbureaus TASS en RIA citeerden de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, die zei dat Moskou zich had voorbereid op het prijsplafond. De situatie wordt nu geanalyseerd. "Wij zullen dit plafond niet aanvaarden", aldus de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de analyse snel zou worden uitgevoerd en dat Rusland dan met een reactie komt.

De EU-landen, de G7 en Australië kwamen eerder tot een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Het prijsplafond van maximaal 60 dollar per vat wordt naar verwachting komende week van kracht. Door de stap wordt het scheepvaartbedrijven verboden Russische olie te transporteren als die olie wordt verkocht voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Dat geldt ook voor bedrijven die verzekeringsdiensten voor dat vervoer verzorgen.

Levering

Aangezien de grootste scheepvaartbedrijven en verzekeraars in G7-landen zijn gevestigd, zou het daardoor voor Rusland moeilijker moeten worden om zijn olie te verkopen voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Het overgrote deel van de Russische olie wordt vervoerd via tankers in plaats van door pijpleidingen.

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het geen olie zal leveren aan landen die het plafond toepassen. Dat standpunt werd opnieuw bevestigd door de ambassadeur van Moskou bij internationale organisaties in Wenen. Zaterdag schreef hij op sociale media: "Vanaf dit jaar zal Europa zonder Russische olie moeten leven."

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dat het plafond vooral ten goede zal komen aan landen met een laag of gemiddeld inkomen. Dat zijn de landen die het meeste te lijden hebben onder de hoge energie- en voedselprijzen. "Nu de Russische economie al krimpt en de begroting steeds krapper wordt, zal het prijsplafond onmiddellijk snijden in de belangrijkste inkomstenbron van president Vladimir Poetin", aldus Yellen in een verklaring.

In een op Telegram gepubliceerd commentaar bekritiseerde de Russische ambassade in de Verenigde Staten wat zij noemde de "gevaarlijke" westerse stap en zei dat Moskou kopers voor zijn olie zou blijven zoeken. "Stappen als deze zullen onvermijdelijk leiden tot meer onzekerheid en hogere kosten voor de consumenten van grondstoffen", aldus de ambassade. "Ongeacht de huidige flirt met het gevaarlijke en onwettige instrument, zijn wij ervan overtuigd dat er vraag zal blijven naar Russische olie."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie houdt 17-jarige aan na steekpartij in Maastricht

Een 17-jarige jongen uit Maastricht is aangehouden na een steekincident zaterdagochtend vroeg in de buurt van de Markt in Maastricht. Twee mensen raakten daarbij gewond. De verdachte is kort na het incident opgepakt, aldus de politie.

Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.