EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Nieuws
Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 14:39
Afbeelding
beeld anp
anp

‘We volgen zeer nauwlettend wat er op Twitter gebeurt sinds de overname door Elon Musk’, benadrukte Breton, die aankondigde dat er voor de kerstdagen nog een ontmoeting tussen hem en Musk zal plaatsvinden. ‘Het is absoluut duidelijk dat als Twitter deze regels niet naleeft, we boetes kunnen opleggen. En als de schendingen van de regels doorgaan, kunnen we het platform in Europa sluiten.’ De Europese regels inzake digitale markten en digitale diensten bieden volgens Breton ‘krachtige instrumenten’ om de verspreiding van leugens en haat tegen te gaan. ‘Twitter moet aan deze criteria voldoen als het op de Europese markt actief wil blijven’, benadrukte hij.

Eerder zei de Franse president Emmanuel Macron dat Twitter had toegezegd terroristische en extremistische inhoud online te verwijderen. Macron ontmoette Musk tijdens een bezoek aan de VS en had een ‘duidelijk en eerlijk gesprek’, twitterde de Franse premier vrijdag. De twee spraken onder andere over ‘transparant gebruikersbeleid, aanzienlijke versterking van de moderatie van inhoud en bescherming van de vrijheid van meningsuiting’, aldus Macron.

Propaganda en intimidatie

In Brussel leven zorgen over Musks geloof in absolute vrijheid van meningsuiting in combinatie met de inkrimping van het personeelsbestand van Twitter. Daardoor worden mogelijk de inspanningen ondermijnd om zaken als propaganda, haatzaaiende taal en intimidatie via het platform te voorkomen. Volgens EU-regels over gegevensbescherming en een nieuwe Digital Services Act (DSA) moeten bedrijven die Europese internetgebruikers bedienen, voldoen aan strenge normen over inhoud, bescherming van de privacy en transparantie van hun algoritmen.

Macron lanceerde in 2019 samen met de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern het initiatief Christchurch Call. Daarin werken wereldleiders samen met technologiebedrijven, waaronder Facebook, YouTube en Google, om terroristische en extremistische inhoud online aan te pakken. Het initiatief is genoemd naar de Nieuw-Zeelandse stad waar een schutter in 2019 tientallen mensen doodde bij aanslagen op twee moskeeën. Hij livestreamde de aanslagen 17 minuten lang op Facebook voordat het sociale-mediabedrijf de stream verwijderde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Officiële festivaltickets Lowlands uitverkocht

De kaartjes voor Lowlands zijn zaterdagmiddag helemaal uitverkocht, laat de organisatie van het festival online weten. Mensen die naast een toegangsbewijs hebben gegrepen, kunnen nog wel via de doorverkooppagina van Ticketmaster een kaartje bemachtigen.

Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.