NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Nieuws
Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat komt naar voren uit onderzoek dat gebruik maakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 14:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Het NASA-programma gebruikt een speciale techniek die veranderingen in textuur en kleur detecteert op satellietbeelden om in kaart te brengen waar gewassen zijn geoogst of niet. Volgens NASA Harvest is bijna 6 miljoen ton tarwe geoogst in gebieden die niet onder Oekraïense controle staan. Ongeveer 88 procent van de in bezette gebieden geplante wintergewassen werd geoogst. Vooral in de frontlinie bleef graan op de velden staan.

Het onderzoek roept de vraag op wat er met die gewassen gebeurt. Russische schepen hebben het graan mogelijk geëxporteerd naar landen als Libië en Iran. Het is evenwel moeilijk in te schatten om welke hoeveelheden het gaat omdat de herkomst van de ladingen niet duidelijk zijn. Rusland heeft ontkend graan te hebben gestolen.

Hogere prijzen

Oekraïne is een belangrijke exporteur van tarwe en de blokkade van zijn havens na de Russische invasie zorgde voor hogere prijzen. Daardoor werd het smokkelen van graan mogelijk lucratiever. Door een overeenkomst, waardoor Oekraïne de export kon hervatten, zijn de graanprijzen wel gedaald. Evengoed blijven de prijzen hoog.

Bijna een kwart van de Oekraïense tarwe wordt verbouwd op land dat Rusland beweert te hebben geannexeerd. Een deel van dat gebied wordt nog door Oekraïne gecontroleerd. De schattingen van NASA Harvest hebben betrekking op tarwe en omvatten tot dusver geen andere gewassen of levensmiddelen die werden opgeslagen. De bevindingen geven niet aan wat er met de gewassen is gebeurd nadat ze zijn geoogst.

De hoogste aanklager in Zwitserland, een belangrijk handelscentrum voor grondstoffen, waarschuwde eerder dat de verkoop van geroofde grondstoffen een oorlogsmisdaad kan zijn. De grote Oekraïense teler HarvEast zei eerder dat alle wintergewassen die hij op zijn land in de Donetsk-regio heeft geplant, deze zomer door de bezettingstroepen zijn weggehaald. Dit jaar gaf wintertarwe een zeer hoge opbrengst voor deze regio dankzij gunstige weersomstandigheden,’ zei de leiding van HarvEast. ‘Alles wat op onze velden werd geoogst, is gestolen en uit Oekraïne geëxporteerd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland.

Afbeelding

Spoedeisende hulp in Meppel 's nachts dicht om tekort dokters

De spoedeisende hulp van het Isala ziekenhuis in Meppel sluit in elk geval in februari en maart 's nachts de deuren. Het lukt niet om de hulppost open te houden in de nacht, vanwege 'een tijdelijk tekort aan arts-assistenten', laat het ziekenhuis weten.

Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.